Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-03-2008

ДИМИТЪР ПЕЙЧЕВ: СПИРАНЕТО НА СРЕДСТВАТА ОТ САПАРД Е ИНСТРУМЕНТАРИУМ ЗА КОРЕКЦИИ

"Парите по програма САПАРД ще бъдат спрени, докато приключи разследването на ОЛАФ. В случая се касае за временно спиране на парите по САПАРД по мярка две, а за доизплащане по програмата остават 82 милиона лева", обясни заместник-министърът на земеделието и продоволствието Димитър Пейчев в ефира на бТВ.

Той обясни, че, спирането на финансирането се е наложило от Европейската комисия /ЕК/ заради разследване през 2006 година за злоупотреби със 7,5 милиона евро за внос на употребявана земеделска техника, декларирана като нова. ""Днес на пресконференцията,- каза още Димитър Пейчев-, и представителите на ЕК те ще заявят, че това е една мярка, която се налага и в други държави, и това е един от инструментариумите за корекции".

Не можем да искаме и да плащаме пари от ЕК, докато не приключи това разследване за злоупотреби през 2006 година", поясни той, цитиран от агенция "Фокус". Заместник-министърът допълни, че през май пристига редовният одит на Е, който ще покаже дали има . нарушения.

Междувременно депутатът Яне Янев призова към отстраняването на Димитър Пейчев от заемания пост. "Според мен не носи вина за източването на средства по САПАРД министърът на земеделието, а носят вина пряко отговорните", каза народният представител от ОДС в ефира на Нова телевизия.

Янев обяви, че заместник-министър Бойко Боев в правителството на НДСВ е взел пари от САПАРД на фирмата си, от която той се е оттеглил. По САПАРД кандидатства неговата съпруга, като дъщеря му и зет му работят в структурите на Държавен фонд "Земеделие". "По пряк и косвен начин с източването на САПАРД е замесен и Пламен Моллов и има много факти и обстоятелства, с които може да се докаже това".

Портал ЕВРОПА ви предоставя подробна информация по темата тук.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.