Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-04-2008

ЕК ИСКА „ДУНАВ МОСТ 2” ДА Е ГОТОВ ДО ДВЕ ГОДИНИ

Вторият Дунав мост при Видин-Калафат да бъде изграден и пуснат в експлоатация до края на 2010 г., поиска от транспортното министерство представителят на Европейската комисия Жероен ван Ойл в края на миналата седмица на среща за състоянието на проекта, съобщи „Дневник". В срещата участваха зам. транспортният министър Весела Господинова, областният управител на Видин Кръстьо Спасов и кметовете на Видин и Калафат.

Представителят на ЕК обясни,че видяното в момента на строителната площадка на моста е задоволително, но очакванията на комисията са за по-добри резултати от изпълнението на проекта. Мостът ще бъде изграден до април 2010 г., има нова строителна програма, с която ще може да се навакса натрупаното 4-месечно закъснение, заяви Весела Господинова.

Закъснението идва от факта, че първоначално предложеният от испанската компания ФСС технически проект не беше приет от инженера по проекта - консорциумът "Инжеро" и британската "Хай-пойнт рендел". Румънското законодателство пък допуска достъп до строителната площадка само на напълно одобрен проект. От транспортното министерство посочиха, че румънската страна е направила изключение поради значимостта на обекта и е дала разрешение за геоложки проучвания и достъп до бъдещата строителна площадка.

Съоръжението трябва да бъде завършено до края на 2010 г., а отпуснатите 70 млн. евро от програмата ИСПА трябва да бъдат усвоени. За изпълнението му също така Европейската инвестиционна банка отпусна заем от 70 млн. евро, германската KfW - кредит от 18 млн. евро, а бюджетът ще финансира проекта с 60 млн. евро. Когато обаче възникне извънредна ситуация и изграждането на съоръжението закъснее, транспортното министерство е готово с вариант, който да осигури баланса и да запази съотношението между различните източници на финансиране, обясни Господинова, цитирана от „Дневник".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.