Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-05-2008

ЧИНОВНИЦИ СКРИЛИ ПИСМОТО НА ЛИЙ

Посланието е ясно формулирано, срокът е поставен и е краен, каза вицепремиерът Меглена Плугчиева по повод писмото на генералния директор Майкъл Лий за спиране на парите от еврофондовете, предаде БГНЕС.

Очакванията на Брюксел са всеки, който е поел някакъв ангажимент, да си свърши работата, коментира вицепремиерът пред Нова телевизия. Плугчиева отказа да прави анализ със стара дата кой носи политическата отговорност за забавянето и незадоволителните резултати. Тя уточни, че кореспонденцията на Лий е с националния ръководител - заместник-министъра на финансите Димитър Ивановски и се отнася до съответните ръководители по усвояването на предприсъединителните програми ФАР, САПАРД и ИСПА в министерствата на земеделието, транспорта, регионалното развитие и екологията.

Според Плугчиева ръководителите на по-високо ниво - министри и премиер, не са били информирани за проблемите. Но тя употреби изразите "неглижиране", "забавяне" и "аригантност" за работата на преките отговорници във ведомствата. Проблем е ниското заплащане, заради което хората напускат работа и администрацията ни е обезкръвена, посочи вицепремиерът.

Няма европейска страна, в която административният апарат да е така подценен според нея. Предстоят проверки в изпълнителните агенции, създадени за управление на парите от еврофондовете, до края на май идват европейски експерти в земеделското министерство за САПАРД, както и представители на контролното звено ОЛАФ. Лош манталитет е да чакаме да стане киризата и чак тогава да взимаме мерки, каза още Плугчиева.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.