Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-05-2008

МИГЛЕНА ТАЧЕВА: ЕК СЛЕДИ ДЕСЕТ ЗНАКОВИ ДЕЛА В БЪЛГАРИЯ

Съдебната система има проблем с отлагането на делата, а не с връщането им за доразглеждане. Това каза министърът на правосъдието Миглена Тачева, която направи представяне за провеждането на съдебната реформа у нас на работна закуска, организирана от Американската търговска камара, съобщи Агенция "Фокус".

Според правосъдния министър след проверка на Инспектората на ВСС е установено, че върнатите дела в съдебната система не представляват проблем, както се твърди в последния доклад на Европейската комисия. Според министър Тачева в доклада вероятно европейските експерти са имали предвид проблема на страната ни именно с отлагането на делата. За това правосъдният министър посочи, че предстои Инспекторатът към ВСС да направи проверка по отлагането на дела, за да се види в какво точно се изразява той. В анализа ще стане ясно дали делата се отлагат по обективни причини или пък по субективни, свързани с „вътрешни фактори". Анализът трябва да проследи и дали съдиите имат достатъчно графици, по които да насрочват дати за делата.

"Ако аз съм съдия по делото за братята Маргини, очевидно е, че не мога да бъда натоварена с делото на Пилето", каза министър Тачева. По думите й според доклад на Инспектората към ВСС по делото за Красимир и Николай Маринови - братята Маргини става ясно, че съдията е отлагал делото спрямо следващите дати в графика си, а не с месеци напред. Това означава, че съдията не е забавял делото.

От доклада на правосъдния министър пред членовете на Американската търговска камара стана ясно, че Европейската комисия следи развитието на 10 знакови дела в България. Пет от тях са на досъдебна фаза, четири - на съдебна, а по едно вече има осъдителна присъда. „Едно от тези дела е свързано с групата от Бургас", каза Тачева, визирайки приключилото дело на Димитър Желязков - Митьо Очите. Министърът обаче подчерта, че не знае кои са останалите девет дела, които се следят от Брюксел. „Очаквам с вътрешния министър и главния прокурор да уточним по кои дела сме следени от ЕК", каза Тачева, цитирана от „Фокус".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.