Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-06-2008

Отхвърлянето на Лисабонския договор поставя под въпрос реформите в ЕК и ЕП

С отказа си да подкрепят Лисабонския договор, Ирландия постави под въпрос планираните реформи в европейските институции, съобщава EUobserver. Изданието коментира, че високопоставени дипломати от Брюксел вече са поставили въпроса какво ще се случи в ЕК, чиито състав бе планирано да се съкрати, как се функционира ЕП.

"Оказа се, че най-големият проблем е броят на еврокомисарите, който трябва да бъде намален, но не е ясно с колко", коментира дипломат. Той  поясни, че тази промяна не може да настъпи по друг начин освен с нов договор, който да бъде одобрен от всички страни-членки.

Засега всяка държава-член на ЕС има представител в изпълнителната власт на ЕС - Европейската комисия. Най-големите държави - Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания се отказаха от своето право на втори комисар през 2005 г., за да се повиши ефективността на работата на ЕК.

По ирония на съдбата възможността Ирландия да загуби своя постоянен представител в ЕК се превърна в един от най-силните аргументи на противниците на Лисабонския договор. Той предвиждаше от 2014 г. всяка европейска страна да загуби своя комисар за пет години в рамките на всеки 15-годишен цикъл, тоест въвеждане на ротация при членовете на ЕК и намаляване на броя им от влизането му в сила. Една от идеите е броят на еврокомисарите да бъде намален до 18 или две-трети от ЕС.

По отношение на ЕП от юни 2009 г. се предвижда броят на евродепутатите да бъде редуциран от 785 до 750, включително председателят. Страните-членки постигнаха съгласие как да се намали броя на представителите им.

Какво ще се случи с Лисабонския договор, засега остава неясно.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.