Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-01-2009

Български евродепутати внесоха запитване до ЕК за мерките във връзка с блокирането на гръцката граница

Над две трети от българските членове на Европейския парламент от всички политически сили подкрепиха инициативата на евродепутата Атанас Папаризов (ПЕС-БСП) за внасяне на писмен въпрос до Европейската комисия за мерките, които изпълнителният орган на ЕС възнамерява да предприеме във връзки с блокирането на българско-гръцката граница за товари и пътници, съобщава българската прес служба на ПЕС.

Запитването се отнася до действията, които Европейската комисия ще предприеме във връзка с нарушаването на Регламент 2679/98 на ЕС (относно функционирането на вътрешния пазар по отношение на свободното движение ва стоки между държавите-членки). Българските евродепутати настояват и за отговор дали ЕК предвижда подобряване на съществуващите процедури по същия регламент или приемането на изменения към него, с цел правата на свободно движение на хора и стоки да бъдат изцяло зачитани.

В писмения въпрос се посочва, че протестите на гръцките фермери продължават вече десет дни и блокират движението през българско-гръцката граница, спирайки движението на товарни автомобили като в участъци като граничния пункт "Кулата" опашката е достигнала 15 км, а стотици други са блокирани по пропускателните пунктове "Капитан Петко Войвода" и
"Златарево".

"Ние, българските членове на ЕП потвърждаваме основните права и свободи на европейските граждани. В тази връзка смятаме, че последствията от протестите на гръцките фермери са пагубни за всички европейски граждани и в частност за превозвачите от България и други държави - членки на ЕС осъществяващи транзит през гръцка територия или извършващи превози от и до Гърция. Освен това липсата на каквито и да е спешни мерки от страна на гръцките власти за намирането на подходящо решение на тази критична ситуация заплашва да наруши основните принципи на свободния пазар като свободното движение на хора и стоки", се казва в увода на писменото запитване.

Българските евродепутати също така поставят въпроса пред Европейската комисия относно възможностите на европейско ниво за компенсиране на щетите и загубите от продължаващата пълна блокада.

По-рано министърът на транспорта Петър Мутафчиев предупреди, че не се очаква скорошно разрешаване на кризата. Той поясни, че "претенциите за покриване на загубите трябва да бъдат добре изчислени и добре мотивирани", преди да се стигне до съд. Подробности по темата четете ТУК.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.