Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-03-2009

339 партии са регистрирани в България

Месеци преди изборите за Народно събрание и за Европейски парламент партиите у нас са 339. Това показват данните в регистъра на Софийския градски съд, цитирани от вестник "Дневник".

През миналата година бройката е намаляла със 156 формации, заличени по искане на прокуратурата. Съдиите са закрили тези партии, тъй като те не са се явявали на избори повече от пет години.

Сред политическите сили, които официално не съществуват от миналата година, са Съюзът на безпартийните гаранти, регистриран през 1990 г., Българска демократическа партия на покойния Йоло Денев, обществено хуманитарно движение "Единение", политически клуб "Конституционни права и свободи", БЗНС-Врабча-1 на Димитър Гичев и Български земеделски младежки съюз. Не действат и Демократичната партия на труда и Сбор за демокрация. Повечето формации, ликвидирани заради бездействие, са регистрирани в началото на прехода - 1990 г. и 1991 г.

От началото на годината няма вписана нито една нова пария. От съда казаха, че има заявки, но отказаха да оповестят кои са кандидатите да влязат в политическия живот, докато не се произнесат по молбите им за регистрация. Справка обаче показва, че има 95 запазени имена на партии, някои от тях са замразени с години и е възможно никога да не бъдат създадени.

Някои от най-новите формации, вписани през 2008 г., вече излязоха на политическата сцена. Това са създадената през юли м.г. "Българска нова демокрация" на Николай Свинаров, Единната народна партия, ръководена от Мария Капон, и бургаската "Море" на бизнесмените Йордан и Динко Диневи.

От ноември 2008 г. са факт и "Единен пенсионерски съюз" - Стара Загора, с председател Иван Чапразов, и "Зелените" на Петко Ковачев. Месец по-рано е регистрирана и "Обединение на българските патриоти" начело с шефа на съюза на командосите Юлий Абаджиев, а в последните дни на миналата година е вписана партията "Щит" от Самоков.

Регистърът показва, че пред закона все още действат формации, за които няма данни от години да са развивали дейност. Съществува "Независима съсловна конфедерация на безпартийните български граждани", Българско общество на рационалистите, Партия на славянските общности, Фронт на прогресивните сили (от 1994 г.), както и Републиканска партия в България, вписана още през 1990 г.

Сред действащите все още партии са и Българска демократическа партия за Европейски и Световни щати, както и Бирената партия на България, която според устава си е наследник на Партията за умерен прогрес в рамките на закона (обновена).

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.