Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-07-2009

Исландия подаде молба за членство в ЕС

Говорител на шведското правителство съобщи, че Исландия е подала официално молбата си за членство в Европейския съюз, предаде “Асошиейтед Прес”.

Исландия депозира кандидатурата си за членство само седмица, след като исландският парламент одобри присъединяването на страната към Европейското семейство. По време на официална церемония в Стокхолм исландският външен министър Осур Скарпхединсон връчи лично молбата за членство на неговия шведски колега Карл Билд.

Припомняме, че Швеция е ротационен председател на Европейския съюз.

Сега кандидатурата трябва да бъде одобрена най-напред от Европейския съюз и след това населението на Исландия ще направи своя избор чрез референдум.

“Това е денят, в който аз съм натоварен с историческата задача официално да подам  молбата за членство в Европейския съюз”, каза Скарпхединсон на церемония в Шведското външно министерство, цитиран от ББС.

Шведският външен министър заяви, че интегрирането на Исландия щяло да допринесе за утвърждаване на позициите на Европейския съюз в скандинавския регион.

Според кореспонденти на ББС триста и двайсет хилядното население на Исландия по традиция е скептично настроено спрямо присъединяването към ЕС. Някои се опасяват от пораженията, които европейските квоти могат да нанесат на исландската риболовна индустрия. Много хора обаче приветстваха идеята за членство в ЕС, след като усетиха последиците от икономическата криза, довела до банкрута на най-големите исландски банки през миналата година.

Както коментираха световните медии през последните дни, Исландия е добре подготвена за бърз прием в Евросъюза. Тя вече отговаря на повечето изисквания за присъединяване поради редица обстоятелства като: членството й в Европейската асоциация за свободна търговия, интеграцията в Европейското икономическо пространство, Шенген и демократичните традиции на страната.

Председателят на парламентарната комисия, която отговаря за европейските въпроси, Арни Тор Сигурдсон заяви пред “Ройтерс” миналата седмица, че Исландия няма да е готова за присъединяване преди 2013 година, освен това референдумът по въпроса се очаква да се проведе в края на 2011 г. или в началото на 2012 г.

Политически анализатори обаче допускат, че Исландия ще може да се присъедини към ЕС дори преди юли 2011 г. – в случай, че референдумът бъде положителен и присъединителните преговори протекат успешно. Това би означавало, че скандинавската страна може дори да изпревари Хърватия, която се очакваше да е следващата държава-член на Европейския съюз.

Може ли Исландия да обезсърчи Западните Балкани по пътя им към ЕС: Портал ЕВРОПА припомня анализ по темата на Агенция "Ройтерс".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.