Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-01-2010

Шефчович успя да се справи с обвиненията за антиромски изказвания

Словашкият кандидат за еврокомисар Марош Шефчович успя да се справи на изслушването пред евродепутатите от Комисията по конституционни въпроси в понеделник, въпреки заплахите десни депутати преди сесията, че ще се опитат да отхвърлят кандидатурата му заради антиромски изказвания от преди пет години, коментира EUobserver.

Шефчович е от ПЕС, предложен е и за зам.-председател на Комисията "Барозу- II", а в досегашния мандат управляваше ресора образование, след оттеглянето на Ян Фигел. Сега новият-стар председател на Комисията е предложил за словашкия кандидат ресора "Междуинституционални и административни въпроси", включващ дейности, които досега се движеха от Маргот Валстрьом и Сийм Калас. Изслушването на Марош Шефчович в ресорната комисия в ЕП в понеделник бе заредено с предварителни очаквания за трудности, свързани с политическото противопоставяне между десните и левите в ЕП след спорното представяне на Румяна Желева. Социалисти, либерали и зелени атакуваха Желева за предполагаем конфликт на интереси, а в отговор десните от ЕНП повдигнаха въпроса за расистки изявления на кандидата-социалист Шефчович.

Въпросът за ромите бе повдигнат на два пъти по време на изслушването на Шефчович, като той се придържаше към линията, че не може да си спомни въобще да е правил подобни коментари - че „ромите експлоатират словашката социална система". Ако все пак някой се е засегнал, извинявам се, заяви Шефчович в отговора си.

Испанският десен депутат Иниго Мендес де Виго повдигна проблема още с първия въпрос към словашкия кандидат, докато унгарецът Йозеф Сайер, който бе една от водещите фигури в кампанията срещу Шефчович, постави отново темата доста остро към края на изслушването.

В своя защита Шефчович заяви, че думите му да били „явно извадени от контекста" и, че той „наистина не си спомня да ги е произнасял". Той помоли депутатите да вземат под внимание поредицата от инициативи в полза на ромите, които е предприел.

Сайер се опита да раздуха въпроса като неколкократно запита как не може да си спомни правенето на подобно изказване. Атаките му обаче бяха отслабени преди изслушването с изказването на ромски организации в подкрепа на Шефчович.

Като цяло обаче изслушването бе насочено към бъдещия ресор на словака - междуинституционални връзки и административни въпроси. Шефчович бе питан дали ЕП трябва да запази седалищата си в Брюксел и Страсбург, как ще включи ЕП в създаването и попълването с персонал на новата Европейска дипломатическа служба, как ще доближи гражданите до ЕС и дали ще затегне правилата за доброволния регистър на лобистите.

В отговорите на повечето въпроси пролича опитът на Шефчович като дипломат, коментира EUobserver. Депутатите срещнаха трудности да го притиснат с представянето на конкретни планове и в повечето случаи не можаха да получат „личното му мнение", което те искаха.

Шефчович не отговори на въпросите за преместването на парламента между Страсбург и Брюксел, тъй като всяка промяна на статуквото трябва да бъде решена от страните-членки.

До края на април освен това трябва да бъдат финализирани мерките за реформа за назначаване на служители в новата дипломатическа служба. Шефчович посочи, че времето е много малко и натискът да се свърши всичко е огромен.

В тази връзка Шефчович подкрепи позицията на Катрин Аштън против изслушването в парламента на кандидатите за най-важните дипломатически постове на Съюза. Той заяви, че хората на тези постове трябва да са „отлични дипломати, много добри управители и много добри служители", а не политически кандидатури.

Той обеща освен това до март или април да подготви законодателно предложение за „гражданската инициатива", предвиждаща подписите на 1 милион граждани от 9 страни да задължават ЕК да обмисли дадено предложение.

Други важни задачи пред ресора му са - реформата на заплатите и пенсиите на европейските чиновници през 2012 г. и оглавяването на преговорите между институциите за ново петгодишно споразумение.

Запитан от британския либерал Андрю Дъф дали е таен федералист, Шефчович отговори след известно увъртане, че е „силен поддръжник на все по-тясното сближаване" на Съюза.

Предстои оповестяването на официалната оценка за представянето на Шефчович.

Днес (вторник) завършват изслушванията на кандидат-комисарите. Последни ще бъдат изслушани Сесилия Валстрьом (Вътрешни работи) и Мария Даманаки (Морско дело и рибарство). А ТУК вижте обобщение на резултатите от всички изслушвания. 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.