Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-02-2010

Кристалина Георгиева планира да посети Хаити в края на февруари

Досегашният български комисар по защитата на правата на потребителите Меглена Кунева предаде щафетата на наследничката си Кристалина Георгиева в Европейския парламент в Страсбург веднага след  положителния вота на състава на новата Комисия. Домакини на кратката среща бяха българските евродепутати, предаде dnevnik.bg.

"От днес започва истинската работа", заяви новият български еврокомисар с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при криза". Тя съобщи, че планира да посети Хаити в края на месеца (след срещата на европейските външни министри на 22 февруари).

Според Георгиева целта на срещата й е да координира различните партньори, които се борят с хуманитарната криза там, особено действията на Европейския съюз, ООН и САЩ. Тя посочи като друг приоритет за следващите месеци създаването на "по-удачна координация в областта на гражданската защита" в Евросъюза; законодателно предложение по темата е планирано до август.

Георгиева встъпва в длъжност като еврокомисар утре, 10 февруари. Шеф на кабинета й ще бъде германката Флорика Финк-Хойер, която досега ръководеше подготовката на редовните доклади за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Заместник на Финк-Хойер ще бъде французинът Ерве Делфан, който заемаше същия пост в кабинета на досегашния еврокомисар по развитието Карел де Гухт.

Тя посочи, че е особено доволна да има и българка в политическия си екип - Мариана Хрисчева, която е експерт по финансови и валутни въпроси и икономическа политика в Постоянното представителство на България в ЕС. Хрисчева е смятана за един от най-ангажираните дипломати с лобирането за членство на България в Европейския валутен механизъм и еврозоната.

Меглена Кунева отказа да коментира какво ще прави след края на мандата си като еврокомисар. "Когато човек е бил избран за комисар на годината и европеец на годината, трябва много внимателно да избере следващата си стъпка", посочи тя. Европейски издания вече посочиха Кунева за директор на Бюрото на европейските политически съветници (експертна група в Еврокомисията), но от институцията коментираха, че все още няма решение кой ще получи поста.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.