Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-02-2010

Правителството преструктурира Министерство на външните работи

Правителството одобри промени в Устройствения правилник на Министерството на външните работи, свързани с оптимизацията на структурата на ведомството и привеждането й в съответствие с целите на ЕС, съобщи правителствената информационна служба.

Промените предвиждат обединяване на дирекциите „Международно право" и „Европейско право и процесуално представителство пред съдебните институции на Европейския съюз" в нова дирекция, която да поеме функциите на двете звена, предава агенция „Фокус".

Сливат се също дирекция „Международно сътрудничество и развитие" и дирекция „Икономическо сътрудничество и регионални инициативи" с цел по-лесна координация на извършваните от съответните звена дейности.

Създава се звено „Кризисен център", което ще организира работата на министерството при възникване на кризисни ситуации с български граждани в чужбина. Звеното координира дейността на междуведомствено равнище и осъществява взаимодействие със структурите на ЕС за сътрудничество по време на кризисни консулски ситуации.

С приетите изменения министерството ще бъде структурирано в 23 дирекции, инспекторат и звено „Кризисен център". Във ведомството ще работят 1480 служители, като 594 от тях ще са в администрацията на МВнР, 42 ще са в политическия кабинет, а 844 - в задграничните представителства.

Утре, 18 февруари, министърът на външните работи Николай Младенов ще представи официално своя екип и ще открои приоритетите си. Той зае поста след оттеглянето на Румяна Желева.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.