Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-03-2010

Борисов и Георгиева са обсъдили ситуацията в България и хуманитарните кризи

Досега имах много натоварена програма, която покри и трите елемента на моя ресор в ЕК - международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. Имах възможност да разкажа на премиера Бойко Борисов за това. Най-горещата работа беше свързана със земетресението в Хаити и това в Чили. Това каза европейският комисар Кристалина Георгиева на пресконференция в Министерски съвет, цитирана от Агенция „Фокус".

Георгиева каза, че е имала възможност да обсъди с министър Цветан Цветанов и с военния министър Аню Ангелов темата за това как страната ни може да допринесе за работата й в областта на ресора й.

Последната тема, която е обсъдена с премиера е Европа 2020. Правителството на България е много заинтересовано от това да гледаме в бъдещето, каза Георгиева.

Ние сме гъвкави в условията на финансова криза, следим внимателно приходите и разходите и приемането на непопулярни мерки е неизбежно. Това заяви от своя страна Борисов в отговор на въпрос за евентуални протести заради осигуровките на държавните служители, които няма да се покриват вече от бюджета.

„В условия на такава криза, в която сега се намира светът, един от параметрите е неизвестност. От две години целият свят се старае да се адаптира към постоянно променящите се условия", каза пък Георгиева.

Важно е да се търси правилният баланс между разходите и стимулиране на икономиката, допълни тя.

„Сигурна съм, че правителството ще погледне внимателно за това, че да има приходи и „струя на живот в следващите летни месеци". Летните месеци трябва да минат така, че тангото да завърши с добро настроение в публиката. Правителството проявява тази гъвкавост", коментира европейският комисар.

По време на пресконференцията стана ясно, че структурните промени в правителството и назначението на нов министър по еврофондовете ще бъдат гласувани в четвъртък от Народното събрание, съобщи Mediapool.

Предложението на правителството за създаването на поста на министър по европейските фондове бе внесено в парламента в края на миналата седмица. За поста Бойко Борисов предлага кмета на Габрово Томислав Дончев.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.