Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-03-2010

Русенци питат, евродепутатите отговарят

Ивайло Калфин и Мария Неделчева се ангажираха да отворят свои информационни офиси като евродепутати в Русе, стана ясно на гражданския форум на тема - Дунавската стратегия.

След уводните изказвания на евродепутатите, гражданският форум в РУ "Ангел Кънчев" продължи с мнения от залата. Освен евродепутатите Мария Неделчева и Ивайло Калфин, в залата сред гражданите на Русе дойдоха и народните представители Даниела Миткова и Светлана Ангелова от ГЕРБ, областният управител на Русе Пламен Стоилов и областият управител на Разград д-р Валентин Василев, както и зам.-кметът на Русе Александър Неделчев.

голям размер
Портал ЕВРОПА обобщава онлайн ключовите моменти от дебата тук, в "Актуално", репортаж очаквайте след приключването на дискусията. Видеозапис ще бъде публикуван впоследствие.

Сред идеите, формулирани от участниците в залата на РУ "Ангел Кънчев", бяха създаването на Дунавски експо център, Музей на река Дунав, организирането на Дунавски панаир, изложението за земеделска техника, което се провежда ежегодно в „Ангел Кънчев" да стане международно, да се рехабилитират пътищата от Русе за Шумен и Велико Търново, както и да се развие речният транспорт.

В отговор на мненията от залата, ето щрихи от това, което казаха евродепутатите и другите участници в гражданския форум:

Евродепутатът Мария Неделчева коментира, че не само Русе, много градове ще претендират за това, щом имаме европейска културна столица, защо да няма и културна столица на Дунавския регион? Идеята е интересна, заслужава обсъждане. От днес ще бъде активна интернет-страницата на МРРБ, посветена на Дунавската стратегия, там ще се приемат и идеи и ще може да се пристъпи към обобщение на предложенията по оси.

голям размер
Това каза още евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП-ГЕРБ). Областният управител на Русе Пламен Стоилов посочи, че след много работа бяха събрани предложенията на ниво области и общини, обобщаващи предложенията по различните нива. Сега е важно да се обясни как ще се реализира тази стратегия. България трябва да ги е събрала и обобщила тези идеи, вероятно на сайта на МРРБ може да бъде видяна тази информация - коментира Стоилов. Тепърва предстоят регионални среща по въпроса. "От тези 250 предложения, проекти, трябва да останат 50", каза той. Област Русе е включила много идеи и те влизат вътре, поясни областният управител.

Русенският панаир е много хубава идея, отбеляза евродепутатът Ивайло Калфин (С&Д, КЗБ) в отговор на предложение от участник в гражданския форум. За да се получи това нещо, трябва да имаме ясна идея и достатъчно активни партньори – например общината, кметът на Русе беше много ентусиазиран по отношение на осъществяването на подобна възможност, разказа г-н Калфин. Една хубава основа за това е селскостопанският панаир в Русе, смята той.

голям размер
Хидроложко съоръжения между България и Румъния ще има ли, железни врати за обуздаване на водите от Дунава - беше друг от въпросите от присъстващите в залата.

Румян Кънчев от Русе попита за изграждане на велосипедните алеи и за дунавските пристанища - последва коментар, че няма кадастър за дунавското крайбрежие, затова е трудно да се направят алеите. "За да има кадастър, трябва да има държава", категоричен е Кънчев. Липсва и Закон за дунавското крайбрежие, каза още той. "Преди европейска стратегия за Дунавския регион трябва да има българска стратегиия за развитие на крайдунавските райони. Ние първо трябва да бъдем готови с нашата стратегия", каза г-н Кънчев и сравни състоянието на крайречните райони у нас с начина, по който те се поддържат перфектно в чужбина.

голям размер
В отговор евродепутатът Ивайло Калфин, който е и бивш външен министър, призова народните представители, които са в залата, да обърнат внимание на тази идея.

В залата е и секретарят на община Оряхово - тя взе думата и призова за мащабен, обемен поглед - "не върши работа подходът на парче, малките проекти." Госпожата посочи, че трябва да се проучат задълбочено потребностите. Не може оряховското пристанище да изглежда толкова безобразно - то е дадено на концесия, а концесионерът нехае. Свлачища има по целия дунавски бряг и това е проблем, заключи секретарят на община Оряхово.

Туризмът измества ли културата като приоритет в Дунавската стратегия, попита участник в гражданския форум от страна на Русенския университет. Той посочи като пример школата на русенските фотографи и възможността за "износ на култура".

Представител на WWF България също участва в обсъжданията - нужно е устойчиво икономическо развитие в Дунавския регион. Приоритетна ос "Транспорт" трябва да опазва биологичното и екоразнообразие по поречието на реката, категорична е представителката на тази авторитетна еко-организация.

Използването на водите на р. Дунав за транспорт и за добив на енергия не трябва да нарушава целостта на екосистемите, каза още представителката на WWF България.

Заключителни изказвания

Членът на Европейския парламент Мария Неделчева обобщи: "От всичко казано личи нуждата от ясна, категорична национална позиция с приоритети, базирана на анализ на нуждите. В момента този анализ се провежда. Другата седмица зам.-министърът на МРРБ г-жа Павлова ще проведе първа среща в ЕК за Дунавската стратегията." Г-жа Неделчева обяви, че приема поканата, получена на гражданския форум, за провеждане на среща в Оряхово с нея като евродепутат. "Културата, междукултурният обмен присъстват в Дунавската стратегия, те не са останали на заден план за сметка на туризма", допълни Неделчева в отговор на въпрос, дошъл по-рано от участниците в дискусията. По думите на евродепутата околната среда и нейното опазване си остават приоритет, това дори е задължително изискване - в отговор на притесненията на WWF. В заключение Мария Неделчева съобщи какво предстои в календара по отношение на Дунавската стратегия. Между 22 и 25 март ще има срещи в Лом, Видин и Силистра, следващата голяма конференция ще е на 19 и 20 април във Виена и Братислава, където Мария Неделчева ще представи позицията на България. На 10 и 11 май ще има международна конференция в Русе и Гюргево – „Оставаме отворени за всякакви предложения, за да бъдем полезни. Имаме и волята, и желанието”, посочи Неделчева.

Членът на Европейския парламент Ивайло Калфин се спря на въпроса за таксите на Дунав мост. Коментирайки ролята на националните власти и на членовете за ЕП, той се пошегува как "са си сменили местата" с Николай Младенов - бившият евродепутат стана външен министър, а бившият външен министър стана евродепутат. Калфин каза: "От дискусиите за Дунавската стратегия трябва да има продължение и реален ефект, нещо да следва от този род дискусии. За мен имаше нови, интересни, важни неща тази вечер”, каза той и благодари както на участниците, така и на организаторите на събитието. Той се спря на един от въпросите, дошли чрез интернет-чата на Портал ЕВРОПА за това, как да искаме добавена стойност съобразно това, което ние - България - даваме за нейното постигане: „Централното нещо, което можем да дадем като наш принос за тази добавена стойност, е като ускорим това, което спомена г-н Румен Ганчев за Дунавската стратегия тази вечер”, коментира Калфин. По думите му това не трябва да бъде откъснато от националната политика. "Ние не можем да участване пълноценно в Дунавското сътрудничество без национална политика в тази област, включително приоритетите ни на национално ниво за развитие на Дунавския регион, включително инфраструктурата", допълни той и каза още, че добрата идея от това събиране е, че всеки би могъл да види конкретно в областта, в която работи, какво може де се свърши. "Националната стратегия трябва да се координира от правителството и според мен министър Плевнелиев е много ентусиазиран от това. Националната политика трябва да се прелива в европейската", каза в заключение Ивайло Калфин.

В края на дебата в отговор на въпрос на модератора Виолета Станичич - ръководител на Информационното бюро на ЕП за България, и двамата евродепутати обявиха, че ще отворят свои информационни офиси в Русе.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.