Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-03-2010

Европейските външни министри подготвят срещата на върха на ЕС

Акценти от срещата на министрите на външните работи на страните от ЕС в понеделник.

В понеделник първите дипломати на държавите-членки на Европейския съюз ще се срещнат в Брюкссел, за да обсъждат перспективите за мир в Близкия изток, както и дългосрочната икономическа помощ за Хаити.

Деликатната задача за подновяване на мирните преговори за Близкия изток ще бъде тема, която външните министри на страните от ЕС ще обсъдят в понеделник, след като изслушат доклад на ръководителя на европейската дипломация Катрин Аштън - тя приключи съвсем скоро обиколка в Кайро, Дамаск, Бейрут, Аман, Тел Авив, Ерусалим и ивицата Газа. Европейските министри ще изслушат също международния специален пратеник за Близкия изток и бивш британски премиер Тони Блеър, който заедно с Катрин Аштън беше на визита в Москва на 19 март за среща с Близкоизночния квартет - т.е. ООН, ЕС, САЩ и Русия.

Другата голяма тема на Съвета на външните министри ще е помощта на ЕС за Хаити след опустошителното земетресение там, преди голямата донорска среща, насрочена за 31 март в Ню Йорк. Очаква се в Брюксел да се обсъди дългосрочен икономически план, който обхваща дейности и извън чистото възстановяване на щетите. С други думи помощта ще е насочена и към стимулиране на икономическото развитие, инвестициите в климат, търговия, инфраструктура и укрепване на управленския капацитет на властите в страната.

Чуждестранните медии посочват, че външните министри искат да се разграничат усилията, полагани от държавите-членки, от една страна, и от ЕК, от друга. Подобна ще е целта и на донорската среща в Ню Йорк, на която Европа ще бъде представена от Катрин Аштън и от еврокосимарите по развитие Андрис Пиебалгс и по хуманитарна помощ Кристалина Георгиева.

Външните министри ще изслушат също еврокомисаря Кристалина Георгиева за неотдавнашните й пътувания в Хаити и Чили. Тя трябва да ги запознае с мерките за подобряване на помощта на Европейския съюз за тежко засегнатите от земетресения две държави.

Всъщност голямата тема на заседанието на Съвета на външните министри ще е подготовката на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в четвъртък и петък. Министрите ще направят подготовката Европейския съвет, който по принцип трябва да одобри новата икономическа стратегия 2020 на Европейския съюз, предложена от Европейската комисия. Според наблюдатели в Брюксел се очаква лидерите от Евросъюза да насочат вниманието си предимно върху помощта за извеждане на Гърция от тежката криза.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.