Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-03-2010

Германският евродепутат Ингеборг Гресле отново обвързва еврофондовете за България с ефективността на правосъдието

Годишният доклад на Европейския парламент за бюджет-2008 ще бъде гласуван във вторник в Комисията по бюджетен контрол на ЕП.

Отпускането на средства от ЕС за България и за Румъния трябва да зависи от резултатите от борбата срещу корупцията и изграждането на работеща административна и съдебна система.

Един от предложените текстове, който да залегне в доклада, е с такова съдържание. Текстът е предложен от германския евродепутат Ингеборг Гресле (ЕНП-ХДС). Тя настоява не за първи път отпускането на пари от еврофондовете за България и Румъния да зависи от това как те изпълняват ангажиментите си в областта на провосъдието и вътрешните работи.

Портал ЕВРОПА припомня, че в Комисията по бюджетен контрол членува българският евродепутат Илиана Иванова (ЕНП-ГЕРБ), а неин зам.-член е Ивайло Калфин (С&Д-КЗБ).

Както съобщи БНР, Гресле също така смята, че няма прозрачност как са отпускани и изразходвани парите, дадени до момента на България за закриването на блокове в АЕЦ „Козлодуй", и настоява за проверка. Според евродепутатката от нея трябва да зависи и дали България ще получи одобрените вече от Европейската комисия допълнителни компенсации за Козлодуй в размер на 300 милиона евро, пояснява кореспондентът на БНР в Брюксел.

Портал ЕВРОПА припомня, че през 2008 г. Ингеборг Гресле предложи изплащането на пари от европейските фондове за България и Румъния да се обвърже с тримесечен мониторинг върху изразходването им. Предложението й тогава не беше прието от фракцията на Европейската народна партия.

"Според последния доклад на ЕС за борбата с измамите в България при изразходването на парите от всички европейски фондове квотата на допуснатите грешки, включително и злоупотреби, е 72 процента. В Румъния тя е 65 процента. 70 процента от тези случаи на измами и нередности са допуснати в предприсъединителните фондове. Ето защо моето предложение е обвързано директно с тези предприсъединителни помощи", каза през 2008 г. пред "Дойче веле" евродепутатката.

Днес (вторник) се очаква Европейската комисия да представи междинния си доклад по мониторинга на правосъдието и вътрешните работи в България. Вероятно основните констатации в него ще бъдат, че има политическа воля за реформи, но все така няма достатъчно присъди.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.