Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-04-2010

България изрази подкрепа за членството на Сърбия в ЕС

Сърбия ще обсъди възможността да участва в изграждането на АЕЦ "Белене". Това обяви премиерът на Сърбия Мирко Цветкович след среща с българския министър-председател Бойко Борисов. Премиерът Борисов бе на официално посещение в Белград, където потвърди подкрепата на страната ни за членството на Сърбия в Европейския съюз, съобщава БНТ.


Борисов и Цветкович са обсъдили строежа на АЕЦ "Белене". Сръбският премиер обясни, че са говорили за търсенето на стратегически партньор за централата, но сръбската страна още не е взела окончателно решение дали ще участва в проекта.


По време на преговорите е обсъден строежът на съвместна хидроелектроцентрала на река Дунав, както и на газопровода Ниш -Дупница, който остава важен проект за двете страни.

Борисов обясни, че със сръбския му колега вече са постигнали съгласие сред стратегическите проекти да бъде вписан и Южен поток. Българският премиер изрази задоволство, че Сърбия си поставя срок до 2012 г. да завърши отсечката София - Ниш, част от международния коридор № 10.

Борисов отново потвърди подкрепата на страната ни към еврочленството на Сърбия:
„Ще си помагаме. Мирът на Балканите може да съществува във вида, в който на всички нас ни се иска, да приличаме на Западна Европа. Когато Сърбия и Хърватия влезнат в ЕС, така Балканите ще станем център на стабилност, а не на конфликти и на войни. Сръбските граждани трябва да знаят, че в лицето на България имат поддръжник".

В рамките на посещението, българският и сръбският вътрешни министри подписаха междуправителствен договор за изграждане и функциониране на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.