Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-04-2010

Въпросът със статута на Косово може да провали срещата на върха между ЕС и Балканите

Испанското председателство „работи по въпроса" как да събере всички балкански делегации на ниво министри, включително и представителите от Косово, за конференцията на върха между ЕС и Балканските държави през юни месец, тъй като Сърбия заплашва да бойкотира всяка среща, която означава признаването на независимостта на бившата й провинция, съобщава „Еюобзървър".

„Работим усилено, за да организираме срещата на върха между ЕС и Балканите, която ще се проведе в Сараево през юни, надяваме се на министерско ниво и може би с участието на представители на други държави, които имат интереси в този регион", каза говорителят на испанското председателство на ЕС Кристина Галах.

От своя страна върховният представител за външните отношения на ЕС Катрин Аштън и еврокомисарят по разширяването и добросъседството Щефан Фюле предупредиха, че ще участват на конференцията единствено ако всички балкански държави имат свои представители, включително Косово, чиято независимост не е призната от Сърбия и няколко страни-членки на ЕС, включително и Испания.

„Комисар Фюле поддържа позицията си, че ще се радва да участва в среща на върха, в която са представени всички актьори в региона", каза говорителят на Фюле Ангела Филоте.

Планът на испанското председателство да се избегне повторно фиаско, след като Сърбия бойкотира последната среща на европейските лидери в Словения е да се състои неофициална среща, където на табелките ще са написани само имената на министрите, а не на страните им.

Италианският външен министър Франко Фратини посети в сряда Белград и представи този план на сръбското правителство. Представители на сръбската власт заявиха, че такъв формат може и да реши проблема, но подчертаха че делегацията от Косово трябва да бъде придружена от представители на мисията на ООН в Косово (ЮНМИК).

„Ако делегация на Косово присъства на конференцията в Сараево, надяваме се да присъстват, тя ще бъде асиметрична поради факта, че ще бъдат придружени от председателя на ЮНМИК, който ще говори преди делегацията на Косово", заяви Политическият директор в МВнР на Сърбия Борко Стефанович.

В същото време в Прищина говорител на президента на Косово съобщи, че страната му „ще приеме да участва в срещата на върха, ако всички страни са представени на равна основа".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.