Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-05-2010

С шест месеца се отдалечаваме от еврозоната заради свръхдефицита

С шест месеца се отдалечаваме от еврозоната заради свръхдефицита, заяви за "По света и у нас" на БНТ1 финансовият министър Симеон Дянков.
 
Според него до три месеца ще успеем да го овладеем и да влезем в нормите от три на сто в края на годината.

Министърът направи този коментар по повод публикувания доклад на ЕК, в който се оценява напредъкът на държавите по пътя им към еврозоната. Припомняме, че според доклада България е в свръхдефицит и за момента спазва само един от критериите за присъединяване към единната европейска валута.

Европейската комисия започна в сряда дисциплинарна процедура срещу България, Кипър, Дания и Финландия, тъй като бюджетните дефицити на четирите страни надхвърлят изисквания в ЕС таван от 3% от БВП. България достигна дефицит от 3.9% през 2009 г., а Кипър – 6.1%. Дания прогнозира 5.4% дефицит за тази година, Финландия – 4.1%.

Същевременно ЕК препоръча Естония да въведе еврото от 1 януари догодина, защото вече втора година успява да поддържа стриктна бюджетна дисциплина.
 
Мнение. Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на СДС Мартин Димитров коментира по НТВ, че фискалният резерв е нещо като буфер, той трябва да се използва в кризисни ситуации. "Когато се изхарчи за финансиране на дефицита, оставаме без защита... Когато самият кабинет не прави реформи, каквото е положението в момента за съжаление, накрая идва МВФ и започва да налага мерки отвън. Надяваме се да не се стигне до там. Мартин Димитров допълни още, че има време и позицията на финансовия министър по тези въпроси да се промени. (По "Фокус")
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.