Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2010

С питане до ЕК Кристиан Вигенин твърди, че правителството у нас прави политическа намеса в Комисията по финансов надзор

Евродепутатът Кристиан Вигенин (С&Д-БСП) е отправил питане до Европейската комисия във връзка с промените в Закона за Комисията за финансов надзор.

Пресцентърът на евродепутата-социалист разпространи пълния текст на въпроса му:

Европейският съюз е в ситуация, която изисква сериозни усилия за поддържане на финансовата стабилност както в банковия, така и в небанковия сектор. 

През 2003 г. България създаде Комисия по финансов надзор (КФН) като независима от изпълнителната власт, институция, която се отчита за своята дейност пред Народното събрание на Република България.  

Определяща функция на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на инвестиционния, застрахователния и осигурителния пазар.  

Новото българско правителство дестабилизира дейността на КФН с крайна цел да я постави под политически контрол. В продължение на месеци бяха лансирани различни идеи за преструктуриране на КФН и подмяна на членовете й. В противоречие със Закона за КФН, бюджетът й беше съкратен в пъти повече, в сравнение с други институции и административни органи. 

Управляващото мнозинство прие на първо четене закон, чиято основна цел е да прекрати мандата на всички действащи членове на КФН още в първата година на техния 5-годишен мандат и да назначи политически удобни членове, които да бъдат под прякото политическо влияние на мнозинството, в пълно противоречие с приниципите на функциониране на тази комисия като независима институция. 

Доколкото подобни действия в отделни страни-членки могат да имат дестабилизиращ ефект върху целия Вътрешен пазар на ЕС, бих искал да попитам:

1. Информирана ли е Европейската комисия за тези развития в България и налице ли са подобни прецеденти в други страни-членки на Европейския съюз?

2. Смята ли Европейската комисия, че подобни извънредни мерки, в която и да е страна-членка би следвало да бъдат предварително съгласувани?

3. Какви са възможностите за реакция на Европейската комисия и нуждае ли се от повече правомощия в сферата на финансовия надзор, за да бъде в състояние да блокира опити за политическа намеса в независими надзорни институции?

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.