Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-06-2010

Touteleurope.fr: Българските политици нямат големи притеснения за реформата на ОСП

Френското онлайн-издание за европейски политики Touteleurope.fr помества интервю c експерта от Европейския институт Мъгърдич Хулиян, посветено на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.

Реформата на ОСП за периода след 2013 г. разпалва разгорещени дискусии навсякъде в Европа, а политиците в България изглежда не се тревожат твърде много за провеждащите се в момента преговори, се казва в увода на материала, който може да бъде прочетен в оригинал и на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

По думите на експерта от Европейския институт Мъгърдич Хулиян пред френското издание, последните реформи на ОСП са стъпка в правилната посока, но трябва да се работи още много по отношение на директните плащания и принципа, по който ще се предоставят. Мъгърдич Хулиян смята също, че плащанията за агроекологични дейности трябва да се опростят като процедури и увеличаване на финансовия размер за селските райони за сметка на директните плащания и стимулиране на биологичното производство и енергия от възобновяеми енергийни източници.

В отговор на въпрос на Touteleurope.fr, Мъгърдич Хулиян (на снимката, бел.ред.) разказва на френските читатели, че за разлика от останалите страни в бившия източен блок, реформите в България по отношение на земеразделянето не се проведоха в правилната посока, което доведе до раздробено и нефункциониращо дребно и средно земеделие.

"Така например още с присъединяването на България към ЕС се знаеше, че млекопреработвателите трябва да вложат сериозни инвестиции, за да достигнат високите европейски стандарти за качество. Вместо това, заради страх от протести и политически загуби, политиците предпочетоха да отлагат неколкократно сроковете за постигане на тези стандарти, за да не се стига до масово затваряне на мандри. По същия начин стои въпросът и със субсидирането на тютюнопроизводителите" - пояснява експертът.

Той е категоричен, че ние в България смятаме, че субсидиите трябва да бъдат запазени, но само след сериозен дебат и промени в начина на тяхното разпределяне. "Според нас правилата трябва да се опростят, защото сегашната ситуация е неразрешим казус за малките и средните производители и те са поставени в зависимост от консултантски фирми и експерти, чиито услуги обикновено са скъпи за малките фермери", заключава Мъгърдич Хулиян.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.