Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
30-07-2010

Румънски организации осъдиха френското решение за експулсирането на роми

Румънски правозащитни групи атакуваха в четвъртък решението на Франция да събори ромските лагери и да експулсира ромите, които нарушават закона. Организациите твърдят, че това е „нарушение на човешките права", предаде „ИЮбизнес".

„Решението на Франция да експулсира ромските общности, без да разгледа всеки случай поотделно, е нарушение на човешките права", твърди Магда Матаче, ръководител на неправителствената организация „Romani Criss".

„Всеки случай трябва да се разглежда поотделно", настоя тя, критикувайки „липсата на сътрудничество между Франция и Румъния за създаването на съвместни политики за интегрирането на ромите".

Тя заяви, че Румъния се е опитала да направи „европейски проблем от въпроса с ромите", докато Париж е искал Букурещ да поеме пълната отговорност за ситуацията.

В сряда, преди решението на Франция, румънският министър-председателят Емил Бок каза, че Румъния и другите европейски държави „имат взаимно задължение по отношение на проблемите на ромите".

Министърът на външните работи Теодор Баконски също подчерта, че в ЕС живеят девет милиона роми. Те са „европейски граждани" и тяхната свобода на движение не може да бъде забранявана.

„Съобщавайки, че ромите, които са извършили престъпления, ще бъдат експулсирани е тежко нарушение на свободата на движение. Думата „престъпление" може да бъде тълкувана и може да доведе до злоупотреби", каза ръководителят на асоциация „Заедно" Гелу Думиника.

Той също така разкритикува Румъния, че не е успяла да реши проблемите на малцинствата.

„Ако румънските власти не направят нищо за подобряване на условията на това малцинство, засегнато от крайна бедност и страдащо от ограничен достъп до образование и работни места, те не могат да призовават Европа да разреши този проблем", добави той.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.