Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-09-2010

Франция отвръща на „гротеските критики“ на ЕК за ромите

Френските министри, които се изправиха пред Европейската комисия, за да обяснят мотивите за спорната екстрадиция на българки и румънски роми от страната, разкритикуваха твърденията на Комисията.

Министърът по въпросите на имиграцията Ерик Бесон заяви след изслушването при закрити врата, че се е сблъскал с „ ненужни и скандални обвинения", предава EUObserver. Колегата му Пиер Лалюш, който отговаря европейските въпроси, обясни, че срещата с еврокомисарите е била „честна, конструктивна и задълбочена", но е бил засегнат от „множество неприемливи карикатури" на Франция.

„Няма план „Роми". Това е абсурдно", каза той и поясни, че депортираните роми са били изгонени заради кражби, „агресивно просене" и други престъпления. Лалюш подчерта, че и други европейски граждани, не само роми, са били принудени да напуснат страната поради същите причини.

Министърът отново заяви за проблема с Румъния, която получава 4 млрд. eвро европейски средства годишно, но дава „само 80 милиона" за социални проекти за интеграция на ромите. Запитан какво Франция прави за тяхното приобщаване към обществото, Лалюи каза, че не знае в страната му хората да се третират според етническата им принадлежност.

Трима румънски министри също са в Брюксел и отхвърлиха обвиненията на Париж. Те заявиха, че 7% от средствата по Eвропейския социален фонд отиват за ромски проекти. Министърът по европейските въпроси Богдан Ауреску обвини Франция в „игра със статистиката", която не може да продължава. Той твърди, че нито един от върнатите в Румъния роми има криминално досие във Франция или в родината си.

Днес комисар Рединг ще представи на неформална закрита среща на ЕК доклад по случая. Тя е поискала всички държави - членки редовно да подават информация за броя и развитието на ромските си проекти. Очаква се Рединг до поиска темата за ромите да присъства редовно в дневния ред на срещите на европейските министри.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.