Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-09-2010

Румъния и Франция не искат посредник при решаване на проблемите си

Румъния и Франция не искат посредници за решаването на проблемите си с връщането на ромите, предава ДПА. „Проблемът между Румъния и Франция ще решат точка по точка Румъния и Франция. И ще го решат интелигентно", заяви румънският държавен глава Траян Басеску.

„Стигнахме до заключението, че не се нуждаем от последник, този моментен проблем не може да бъде решен от трета страна. Най-големият успех на нашите разговори беше, че и двамата разбрахме, че става дума за роми-номади", каза Басеску след разговор с френския президент Никола Саркози.

В Румъния има един милион роми, които са интегрирани. За номадите сред ромите обаче трябва да се намери „по-интелигентно решение" от „просто експулсиране или просто връщане" в тяхната страна, подчерта румънският президент. „Докато упорстваме в лицемерие и говорим само за интеграция на ромите, тази интеграция няма да се случи". Трябва и да се признае, че „тяхната най-важна традиция не е непременно" да работят или да пращат децата си на училище, поясни Басеску. По официални данни в Румъния живеят 540 000 роми, неофициалната статистика обаче сочи два милиона.

Същевременно германският външен министър Гидо Вестервеле отхвърли като погрешни изказванията на Саркози за вероятно разчистване на ромските лагери и в Германия, допълва Ройтерс.

Подобно изказване на федералния канцлер Ангела Меркел не е имало, заяви Вестервеле. „Предполагам, че става дума за недоразумение". Подобно разчистване освен всичко е противоконституционно.

На срещата на върха на ЕС в Брюксел Саркози обясни, че Германия иска през следващите седмици също да разчисти ромските лагери. Федералното правителство опроверга това.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.