Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-09-2010
Днес се очаква Европейската комисия да реши дали да предприеме произтичащи от закона мерки заради депортирането на ромски имигранти, дошли във Франция от България и Румъния. Строгите мерки, предприети от френското правителство по разрушаването на ромски лагери и изгонването на роми от България и Румъния по причини, свързани с нарушения на закона, обществения ред и пресрочване на 3-месечния разрешен срок за пребиваване, предизвикаха остра реакция.

Европейският комисар по правосъдие Вивиан Рединг постави въпроса за наказателна процедура и поиска действията на Париж да бъдат преразгледани случай-по-случай. С изявлението си, в което направи паралел между експулсирането на ромите и депортирането на имигрантите по време на Втората световна война, Рединг предизвика критики от страна на френския кабинет и други европейски партньори.

ЕП също призова за незабавно прекратявяне на спорната практика, която поставя под въпрос правото на свободно движение в ЕС и отношението към ромското малцинство.

И за Европейската комисия, и за Париж залозите са много високи, след като Брюксел определи френската позиция като "позорна" и сега не може да си позволи отстъпление, коментира БНР. ЕК може да предупреди френските власти да променят законодателството в съвсем кратки срокове, като същевременно отправи подобно искане и към други страни-членки, които не са сторили това досега. Така мярката няма да изглежда като целенасочено действие срещу Париж.

Има, разбира се, и по-тежък вариант. Франция може да бъде съдена за дискриминация по силата на Хартата на ЕС за основните права. Това, обаче, би било безпрецедентен случай и тежък удар срещу репутацията на Франция като ревностен защитник на човешките права.

Европейската комисия все пак не е склонна да прибягва от съда в Люксембург, където едно дело може да се проточи с години. Брюксел се стреми да гарантира, че европейското законодателство се спазва на френска територия.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.