Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-02-2011

Дебати за СРС в ЕП

При почти празна зала вчера в ЕП протекоха дебатите за скандала с телефонните подслушвания в България. Левица и либерали от една страна и десница от друга се замерваха с данни за случаите на подслушвания и какъв процент от тях се използват реално в съда. Над половината от изказалите се общо 23-ма депутати бяха български евродепутати, информира БНТ.

В рамките на един час, много късно вечерта, 23-ма евродепутати опитаха да насочат вниманието към България. Празна зала, но не малко емоции. Замeстник-председателят на социалистите Ханес Свобода хвърли пръв ръкавица към правителството на ГЕРБ.

"Честно и пропорционално ли е само 2 % от подслушаните разговори да отиват в съда и едва 1 % да служат за крайни присъди? Честно ли е послушаните разговори да се филтрират от вътрешното министерство? Защо не всичко се дава на магистратите, защо МВР ще преценява кое е годно. И какво прави министърът с неизползваните разговори?" попита Свобода.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев отговори, че това не е вярно и че над 30 до 40 % от подслушаните разговори се използват в съда. Колежката му Мария Неделчева пък оспори твърдението, че няма контрол върху използването на СРС, защото ГЕРБ закрило бюрото, предназначено за тази цел:

 "Колеги, искам да припомня, че това бюро никога не е функционирало. И още повече, че в първоначалната си идея, този орган е създаден в рамките на изпълнителната власт. Нужно ли е да напомням, че България е парламентарна република и именно в уважение на демократичните институции и конституция бе създадена специализирана подкомисия за осъществяване на парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване на прилагането и използване на СРС."

В крайна сметка, тъй като дебатът започна с питания към ЕК, комисарят Андрис Пибалгс каза, че българските закони отговарят на европейското законодателство и че българските власти са реагирали на скандала както се очаква.

 "Комисията научи, че българските власти са предприели необходимите стъпки, за да проверят законността на СРС, както и да установят дали информацията, публикувана в пресата, е резултат от злоупотреба с власт при използването на СРС."

Дебатът късно снощи беше доминиран от изказвания на български евродепутати, проведе се при почти празна зала и остави впечатлението за една чисто българска дискусия, коментират от БНТ.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.