Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-09-2011

Финландия е съгласна, че България и Румъния са изпълнили техническите изисквания за Шенген

На предстоящото заседание на министрите на вътрешните работи Финландия ще гласува "против" присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това потвърдиха официално за БНР от постоянното представителство на страната към Европейския съюз.

Финландия е съгласна, че България и Румъния са изпълнили техническите изисквания, свързани с Шенген. Но заради недостатъчен напредък срещу корупцията и организираната престъпност ще гласува против присъединяването на двете страни. Това гласи съобщението, получено от Финландското постоянно представителство в Брюксел, в отговор на запитването каква ще бъде позицията на страната на утрешното заседание. На този етап от финландска страна не добавят допълнителни аргументи и не поставят срокове или конкретни условия, при които биха променили позицията си.

В началото на тази година властите в Хелзинки бяха първите, които се присъединиха към аргументите на Франция и Германия срещу влизането ни в Шенген. Неофициалните информации сега са, че Франция и Германия са смекчили позицията си и са готови да приемат предложения от полското председателство компромис за поетапно влизане на България и Румъния. Явно обаче това не важи за Финландия. Тя е една от страните със засилващи се антиемигранстски настроения. На последните парламентарни избори там през април евроскептичната и ксенофобска партия "Истински финландци" спечели една пета от гласовете, коментира БНР.

Според наблюдатели, мотивите на Финландия и на Холандия са свързани с вътрешнополитическата ситуация в двете страни и със засилените позиции на евроскептици и антиемигрантски настроени среди. Въпреки намеренията на Холандия и Финландия, премиерът Бойко Борисов заяви, че е оптимист: „България е изпълнила 100% критериите, които Европейският съюз е дал за Шенген. Сто процента. По това няма спор. Абсолютно подкрепяме полското председателство и решението. Всички в Европа знаят, че България е изпълнила 100% критериите от Шенген. Всяка държава има своите вътрешни проблеми".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.