Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-07-2012

Марк Грей: Реформите в България и Румъния не са необратими

Говорителят на ЕК Марк Грей съобщи данни от Евробарометър че 78% от българите и 72% от румънците подкрепят механизма за сътрудничество и проверка. Миналата година решихме че това лято трябва да се вземе решение до къде сме стигнали за петте години и какво трябва да се направи. Смятаме, че докладите са обективни, основани на факти и честни. Общото мнение е че е постигнат напредък в двете страни, но реформите не са необратими. Сега фокусът е върху прилагането на приетите реформи. Прекратяването на механизма продължава да зависи от изпълняването на мерките.

За пет години е постигнат важен напредък в България в приемането на нови закони и създаването на правна рамка. Създадени са специализирани структури, подобрено е отнемането на имущество и е създадено тяло, което следи за конфликт на интереси.
Има проблеми с ефективността и честността на съдебната система. България има възможност да набере скорост в съдебната система. В борбата с корупцията има недостатъчна координация между организациите. Необходима е още работа в областта на борбата с високопоставената корупция и организираната престъпност.

ЕК ще продължи стриктно да наблюдава процесите в България до публикуването на следващия доклад в края на 2013г.

Румъния е създала основа за значителна реформа на съдебната система, приети са и необходимети закони. Организацията за борба с високата корупция показва резултати, а съдилищата се показват като независими и работят по високопоставени случаи.

Реформите обаче не са необратими и е необходимо прилагането им.

Грей отговори и на журналистически въпроси и коментари.

Ако не бяха решенията от последния месец, Румъния щеше да получи доста по-положителен доклад заради направените през последните пет години реформи.

Все още не е ясно какви допълнителни доклади ще има за Румъния след този през декември.

Грей отхвърли въпроса, че става дума за разделяне на докладите на България и Румъния, тъй като те отсамото начало са били разглеждани независимо.

България е приела необходимата законодателна рамка, сега вече трябва да се постигнат систематични успехи. Вече сме в етап където можем да дадем на България време да постигне резултати.

Грей отхвърли въпроса дали ЕК се отказва от доклад за България през юли заради изборите.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.