Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-03-2014

Продължават дипломатическите усилия за Украйна

Западните страни проучват възможността да внесат за гласуване в Съвета за сигурност на ООН резолюция в отговор на планирания за неделя референдум в Крим, макар да е сигурно, че Русия ще наложи вето на текста, предаде БНР. Обсъжданата резолюция ще потвърди необходимостта от спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Текстът на документа ще бъде в умерен тон, в опит да се убеди Пекин да се разграничи от Москва.

Днес се очаква Европейският парламент също да гласува резолюция за обстановката в Украйна и Крим.

Руският президент Владимир Путин и председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дидие Буркхалтер са обсъдили възможните пътища за преодоляване на кризата в Украйна, както и възможностите за създаване на международна контактна група.

Броени дни преди референдума в Киев президентът на Съединените щати Барак Обама прие украинския премиер Арсений Яценюк. Двамата лидери изразиха своята загриженост за териториалната цялост на Украина. Обама наблегна, че суверенитетът и териториалната цялост са най-голямата заплаха за Украйна и допълни, че една държава не може да диктува вътрешната политика на друга държава с помощта на оръжие. Американският президент повтори официалната позиция на САЩ: Ние считаме руското нахлуване в Крим за нарушаване на международното право и споразумения, по които Русия е страна. Обама изрази надежда, че кризата в Крим ще се реши по дипломатичен път.

От своя страна Яценюк заяви, че основната цел на страната му, на този етап, е свободата: Борим се за свободата си, борим се за своята независимост, борим се за нашия суверенитет и никога няма да се предадем. Той благодари за подкрепата на Вашингтон и обяви, че до 10 дни Украйна ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Яценюк поясни, че страната му желае да е част от Запада, но иска да остане приятел и с Русия.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери отпътува в петък за Лондон, където ще има среща с руския си колега Сергей Лавров. Предстоящата визита на Кери идва малко след като от Държавния департамент беше заявено, че прекратяват разговорите с Москва, докато оттам не дадат ясни сигнали, че са поели стъпки към деескалиране на напрежението.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.