Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-03-2006

ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ ПОЛЗВА ЧУЖДИ ФИРМИ

Президентът Георги Първанов настоява за анулиране на договора с Шимон Шевес, сключен от външния министър Ивайло Калфин.

"Президентът Георги Първанов не е запознат с намерението г-н Шимон Шевес да бъде нает за лобиране в Европейския съюз в полза на България и е научил за това от медиите. Президентът Първанов изгражда сам своята дейност и не използва помощта на чужди фирми."

Това се казва в изявление на държавния глава, получено в редакцията на Портал ЕВРОПА от прес-секретариата на Георги Първанов.

Президентът настоява правителството да направи необходимото за цялостното изясняване на случая с наемането на г-н Шевес и договорът да бъде анулиран.

Президентът също така настоява обществото да бъде информирано дали с г-н Шимон Шевес са сключвани други договори и какви плащания са били извършвани.

"Държавният глава винаги е бил резервиран към наемането на лобистки фирми, тъй като българската държава има достатъчно потенциал да отстоява своите интереси. Президентът многократно е изразявал убеждението си, че от България зависи как изгражда своя образ в чужбина и че нейните пратньори ще я оценяват по достойнство."

Това се казва още в изявлението на Държавния глава.

В съобщението на прес-секретариата на “Дондуков” 2 четем още:
 
"По повод публикация в столичен всекидневник относно наемането от МВнР на лобистката фирма “Ай Дж.Интернешънъл Инк.” на г-н Шимон Шевес, прессекретариатът на президента е упълномощен да заяви следното:

Прессекретариатът на държавния глава изразява своята надежда, че в интерес на професионалната етика, преди да бъдат публикувани, подобни информации следва да бъдат внимателно проверени."

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.