Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-04-2006

СТРАСБУРГ ОСЪДИ БЪЛГАРИЯ ЗА ПОСЕГАТЕЛСТВО ВЪРХУ СВОБОДАТА НА СЛОВОТО

Европейският съд за правата на човека осъди днес България за посегателство върху свободата на словото.

Портал ЕВРОПА разполага с оригиналната присъда – дело номер 47579/99.

Единодушно съдиите казват, че България е нарушила Член 10 (свобода на изразяване) от Европейската конвенция за правата на човека.

Съгласно с чл. 41 на Конвенцията, съдът присъжда на ищеца да бъдат изплатени:
- 23 евро за претърпени материални щети
- 2 000 евро за претърпени морални щети
- 1 500 евро за разходи по делото.

Фактите – както ги описват в документацията на съда:
 
Ищецът Христо Пешев Райчинов, на 70 г., живущ в София – по времето, когато се случва случката, той е бил началник на служба в Министерството на правосъдието – оглавявал е сектора, отговарящ за финансовата и логистична подкрепа на съдебната система на България.

На 15 декември 1993, Райчинов присъства на заседание на Висшия съдебен съвет – както правел обичайно, когато в дневния ред били планирани за обсъждане бюджетни въпроси. Заместник-главният прокурор М. С. (от съда в Страсбург отказаха да назоват името му, а само инициалите - бел. ред.) също присъствал на това заседание. В неговия ход, ищецът заявил: “Решили сте да поверите финансовите въпроси на М. С., който според мен не е честен човек.” И добавил: “Мога да го докажа.” Главният прокурор, който също бил в залата, незабавно призовал да се започне разследване за установяване дали има основания срещу Райчинов да бъде заведено дело.
 
В резултат на следствените действия, районната прокуратура на София обвинила Райчинов в публична обида на длъжностно лице. Софийският районен съд постановил Райчинов за виновен в отправяне на публична обида. Съдът определил обществено прорицание и глоба от 3 000 стари лева. По-висшите съдебни инстанции потвърдили присъдата. Заместник-главният прокурор М. С. не отправил иск за нанесени щети. 
 
Съдебното преследване и последвалата присъда са били несъразмерни на обидата, решиха съдиите в Страсбург.
 
Присъдата е постановена единодушно от седемчленен състав, сред седемте съдии е българката Снежана Ботушарова.

По-нататък в документите на съда в Страсбург, с които Портал ЕВРОПА разполага, се казва, че ищецът се е оплакал, че е бил осъден за това, че е изразил личното си мнение за заместник-главния прокурор, и че вижда в тази присъда нарушение на правото му на свободно изразяване. 
 
В решението на съда се казва, че трябва да се има предвид, че спрямо висш държавен служител допустимият праг на критичност в изказванията е по-голям, отколкото спрямо обикновен гражданин.

Ищецът, допълват съдиите, не е получил гражданска или дисциплинарна санкция, а съдебна, при това процедурата е била започната по настояване на главния прокурор, който е бил началник на М. С. 

По информация на Портал ЕВРОПА, защитници на Райчинов са били юристите от “Български адвокати на правата на човека”, по-конкретно адвокат Йорданка Вандова. 

Бележка на редакцията: Според днешния брой на вестник "Сега", думите "нечист човек" били казани по адрес не на Спас Мулетаров, а на бившия заместник главен прокурор Владислав Славов, който днес е конституционен съдия, а преди това бе председател на Върховния административен съд.  Снощи Портал ЕВРОПА направи проучване за имената на заместник-главните прокурори през 1993 г. Установихме, че вероятно става въпрос за Спас Мулетаров, бивш зам.-главен прокурор, който е бил депутат в 37-то Народно събрание от БСП.

Авторът на статията в "Сега" Светослав Терзиев допълва, че клаузата за свобода на словото бе приложена срещу България за първи път в края на 2003 г. по повод оплакване в Страсбург на бивш банкер, осъден за източване на голяма сума и за прехвърлянето й зад граница. Той бе недоволен, че надзиратели са му отнели в затвора негов ръкопис. Най-често медии роптаят срещу нарушаване на чл. 10 от конвенцията, но досега няма спечелено българско "журналистическо дело".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.