Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
04-05-2006

“ДИ ВЕЛТ”: ЗА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ГЕРМАНСКИ ЕВРОЕКСПЕРТ Е ВРАГ НОМЕР 1

За българското правителство Клаус Янсен в момента е държавен враг номер 1, пише в обширна статия германският вестник “Ди Велт”, цитиран от радио Дойче веле.

Председателят на федералното сдружение на криминалните служби беше в България по поръка на Европейската комисия, за да анализира доколко София е готова за членство в ЕС с оглед борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Съдържанието на предварителния доклад от 23 страници е унищожително, пише “Ди Велт” във връзка с доклада на евроекспертите от партньорската проверка през февруари.

Служителят на германските криминални служби изразява съмнение в професионализма на службите за сигурност в България.

Вътрешният министър Румен Петков се оплака от Янсен пред 25-те посланици на ЕС в София и пред европейския комисар по правосъдието Франко Фратини. Същевременно българските медии подеха кампания срещу  Янсен. Той бил преувеличил маловажни проблеми.

Янсен категорично отхвърля подобни обвинения - “Моето реноме е накърнено от изявленията на България”, заявява той пред вестник “Ди Велт”.

“В дебатите става дума за дискредитиране на моята личност, а не за съществени неща”, допълва той. От гледна точка на разгорещената ситуация в балканската страна той има опасения за собствената си сигурност.

Клаус Янсен се е натъкнал при своите разследвания на значителни пропуски. Следователски протоколи и протоколи от разпити можели свободно да се видят в Интернет. Оттук произлизала опасността поверителни информации на ЕС до правораздаващите органи в България да попаднат в ръцете на организираната престъпност.

Криминални босове не биват привличани под наказателна отговорност, продължава Янсен. Освен това той е придобил впечатлението, че служителите не показват особен интерес в борбата срещу търговията с хора. Германският следовател се е натъкнал и на куриози. Например треньорът на националния футболен отбор Христо Стоичков има официално разрешение да се движи със синя лампа на автомобила. Висш съдия е ползувал лично отнета в полза на държавата кола – откраднатото БМВ на германски търговец от Олденбург (става дума за председателя на Софийския градски съд Светлин Михайлов).

Клаус Янсен споделя пред в. “Файнненшъл Таймс”, че е било грешка обещанието на ЕС в края на 2004 г. за пълноправно членство на България. Условията там ще станат наши проблеми със сигурността при евентуално присъединяване, подчертава Янсен, който в доклада си прави и 26 предложения за отстраняване на недостатъците.

Вътрешният министър Румен Петков заяви миналия месец по повод предварителния доклад на евроекспертите, че не приема оценките по раздел “вътрешен ред” и определи голяма част от написаното като “чиста импровизация”.

Миналата седмица Петков изрази възмущение от “възпитанието” на Янсен, който обясни пред “Файненшъл таймс”, че България е толкова самоуверена в членството си от 1 януари 2007 г., че демонстрира пренебрежителен подход към евроекпертите, определен от германския следовател като “Целуни ми задника”.

В публикацията си “Ди Велт” припомня, че по поръка на Европейската комисия в България е била и Сузете Шустер от правосъдното министерство на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Съдийката е трябвало да оцени състоянието на съдебната система и тя стига до подобни заключения, както и Клаус Янсен. Според нея реформата на съдебната система се провежда хаотично. Промените в конституцията изглеждат конфузни, а новите наказателни закони въобще не могат да функционират. При назначаването на съдиите цари шуробаджанащина, заключава тя.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.