Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
31-05-2006

ПАРИЖ КАЗА ДАТИТЕ НА РАТИФИКАЦИЯТА НА ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ ДОГОВОР НА РУМЪНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ

Портал ЕВРОПА припомня, че докато румънският президент лобира за страната си в Париж, българският държавен глава Първанов посети община Ново село, където му подариха бутилка червено вино.

Френският президент Жак Ширак е уверил румънския държавен глава Бъсеску в Париж, че Франция ще ратифицира присъединителния договор на Румъния и България “навреме”.

Това пише уебсайтът Euexpands.

Електронното издание допълва, че долната камара (Националната асамблея) щяла да ратифицира договора в края на юни, а текстът ще бъде внесен за одобрение в Сената (Горната камара) през октомври.

“Добрата новина, която получихме от президента Ширак, е че Националната асамблея ще ратифицира договора на 27 юни, 2006 г., а Сенатът ще гласува на 2 октомври – преди новия мониторингов доклад на ЕС.” – е казал Бъсеску след срещата с Ширак.

Euexpands коментира, по повод съобщенията, че мониторинговият доклад за Румъния може да бъде подготвен по-рано през есента, че “френските депутати може би все пак искат, преди да ратифицират присъединяването, да се запознаят с последния напредък на страната.”

На срещата с Ширак, Бъсеску е бил информиран, че френският президент е разговарял с германския канцлер Ангела Меркел – тя уверила Ширак, че ратификацията в Германия ще се случи също навреме.  

Портал ЕВРОПА припомня своя информация от 12 май:

Неофициалното решение да няма отлагане на българското членство в ЕС е взето във Виена от канцлерите на Австрия и Германия, научи Портал ЕВРОПА от свой източник.

Канцлерът на страната, председателстваща ЕС в момента - Австрия, Волфганг Шусел и Ангела Меркел, канцлер на Германия, която поема ротационното председателство от 1 януари 2007 г., са постигнали договореност да не се прибягва до налагането на отлагателна клауза, но за сметка на това да бъдат наложени защитни клаузи.

Шусел и Меркел са обсъдили този въпрос по време на вечеря във Виена.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.