Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-06-2006

ФИНЛАНДИЯ ЩЕ ФИНАЛИЗИРА РАТИФИКАЦИЯТА НИ ЗА ЕС В ПЕТЪК

Първа точка в дневния ред за днес на финландския парламент е първото разглеждане на ратификацията на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Ратификацията в момента се обсъжда в пленарната зала в Хелзинки. В ранните следобедни часове се очаква да приключи днешното първо разглеждане на важния документ. Предвидени са изказвания на единайсет народни представители.

Портал ЕВРОПА беше първата медия, съобщила още на 2 юни точната дата на ратификацията във Финландия, която от 1 юли поема ротационното председателство на ЕС.

От централното бюро на финландския парламент ни информираха, че днес, 12 юни, е само първото разглеждане на ратификацията. Според конституцията на Финландия, между първото разглеждане и второто (окончателното) трябва да са минали най-малко три дни - такава е стандартната процедура за подобен род ратификации. От централното бюро на финландския парламент поясниха също, че второто разглеждане ще се състои вероятно в петък, тъй като дневният ред на депутатите за четвъртък е твърде натоварен.

Припомняме, че на 2 юни заместник-председателката на Комисията по външни работи на финландския парламент г-жа Мари Кивиниеми обяви пред Портал ЕВРОПА, че дискусията по ратификацията ще се състои именно днес. Външната комисия е обсъдила и единодушно подкрепила ратификацията на 31 май.

Портал ЕВРОПА припомня, че в края на март българският премиер Станишев се срещна в Хелзинки със своя колега Матти Ванханен. Ванханен тогава му каза, че Финландия ще се съобрази с препоръките на Европейската комисия за датата на членство на България и Румъния в ЕС. Еврокомисарят по разширяването Оли Рен, който впрочем е финландец, не препоръча обаче дата в майския доклад. Това взе ли се предвид от парламента в Хелзинки, попита Портал ЕВРОПА. Г-жа Кивиниеми отговори: “Това, което пишеше в майския доклад, всъщност не промени в никаква посока нашето отношение към ратификацията. Така че ние ще гласуваме, и след това ще наблюдаваме дали тези страни изпълняват критериите.”

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.