Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-06-2006

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПОМОГНА ЗА ЛЮКСЕМБУРГСКАТА РАТИФИКАЦИЯ НА ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ НИ ДОГОВОР

След алармираща публикация на Портал ЕВРОПА, българският посланик в Брюксел светкавично спази обещанието, което Юнал Лютви даде пред парламента на Люксембург от името на България. 

По-малко от ден след като Портал ЕВРОПА разкри, че парламентът на Люксембург не е получил данни за това, какво прави България в отговор на критиките на Оли Рен, българските власти пратиха такива данни по мейла до председателя на Външната комисия на събранието на Великото херцогство.

“Току-що получих голямо писмо от българския посланик в Брюксел за мерките, предприемани в изпълнение на препоръките на Европейската комисия от доклада й от 16 май. Получих от посланика ви и информация за напредъка, постигнат от месец май насам, в областите, определени в този доклад като предизвикващи безпокойство.”

Това съобщи изненадващо до Портал ЕВРОПА г-н Бен Фау (председател на Комисията по външни работи на люксембургския парламент) ден, след като екипът ни помести интервюто с него, в което той призовава страната ни чрез Портал ЕВРОПА да спази обещанието си, дадено от Юнал Лютви.

“Нямах време детайлно да анализирам получените текстове, но държа да ви информирам, че вече е налице информационният обмен” – написа вчера Бен Фау до главния редактор на Портал ЕВРОПА. 

В отговор на последващ наш въпрос, люксембургският парламентарист посочи, че писмото, получено от него на 14 юни, е изпратено същия ден – 14 юни, в 10.18 часа сутринта. “Получих го няколко минути по-късно по електронната поща”, любезно уточни Бен Фау за Портал ЕВРОПА.

Това показва, че българското посолство е накарано да реагира след публикацията на Портал ЕВРОПА.

Предисторията: На 1 юни българска парламентарна делегация, водена от Юнал Лютви, беше в Люксембург. Както съобщи БНР, парламентаристите от Великото херцогство са поискали – преди да ратифицират присъединителния ни договор – да бъдат писмено информирани ежемесечно за напредъка на България по критичните области от майския доклад на ЕК. Не се съобщаваше българската делегация да е възразила на това искане, което означава, че Юнал Лютви го е приел. Цели две седмици след това обаче Лютви не беше изпълнил поетия ангажимент, разкри Портал ЕВРОПА, и България не беше информирала по никакъв начин парламента в Люксембург за напредъка си по “червените области”.

Председателят на Комисията по външни работи в парламента на Люксембург каза в интервю за Портал ЕВРОПА на 13 юни, че не е получавал никаква информация от България за усилията й да се подготви за навременно членство в ЕС. (вижте и оригинала на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА - бел.ред.)

“Би било добре, ако до датата на дебата за членството ви получим най-актуализираната информация”, каза на 13 юни Бен Фау.

Той оповести първо за Портал ЕВРОПА точната дата, на която Люксембург е планирал да ратифицира Договора за присъединяване на България и Румъния: това е насрочено за 4 юли. Портал ЕВРОПА припомня, че на БГ-делегацията в Люксембург, водена от Лютви, не бе съобщена точната дата.

“В случая няма абсолютно нищо странно – какви ли не ангажименти се поемат от българските депутати по време на командировките им в чужбина... Те обаче изобщо не се изпълняват, понеже никой не го е грижа за това. Никой не следи за тези неща” – коментираха пред Портал ЕВРОПА наши парламентаристи и с шеговит тон заключиха: “Важното е, че спестяват от командировъчни – по почина на президента.”

Междувременно тази сутрин германски експерт от ЕК, който често посещава България по служба, сподели в разговор с Портал ЕВРОПА, че е "развеселен" от имотната декларация на министъра на европейските въпроси Меглена Кунева. От декларацията – което е поместена и на Портал ЕВРОПА – излизало, според експерта, че министърката е получила близо 34 000 лева “от възнаграждения за заемана длъжност” за миналата година. “Едва ли заплатата й е две хиляди и осемстотин лева на месец. По-скоро и тя спестява от командировки като президента ви. Вашите министри и президентът ви вегетарианци ли са; не се ли хранят, когато са в чужбина?!" - пошегува се германският експерт от ЕК.

Още за процеса на ратификация на присъединителния ни договор в националните парламенти на страните – членки вижте тук: в най-подробната таблица, актуализирана ежедневно от екип на Портал ЕВРОПА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.