Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2006

БАИТ: "ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА E-GOVERNMENT Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА ЕДИН ПОБЕДИТЕЛ И ТОВА Е HP!"

Заданието, отнасящо се до хардуера, е преписвано от... брошурите на "Хюлет Пакард!" - смятат браншовиците.

Търгът за електронно правителство трябва да бъде прекратен. Ние не сме против министър Василев и неговия екип. За нас е безпредметно да се харчат толкова пари за проект, който не може да бъде изпълнен.

Това становище заяви на пресконференция Управителният съвет на Българската асоциация по информационни технологии БАИТ.

Според браншовата организация заданието, което се състои от две части – хардуерна и софтуерна, е предназначено за един победител и това е “Хюлет Пакард”.

Браншовиците подчертаха, че заданието включва много подробна част за хардуера и почти нищо за софтуерния продукт.

По думите на експертите от БАИТ това се дължи на факта, че хардуерната част е преписвана от брошурите на фирмата, докато софтуерната част е разработвана от чиновници. От асоциацията съобщиха, че този търг е само една брънка в корумпираните търгове, проведени от Министерството на държавната администация и административната реформа, като загатнаха, че има сериозни нарушения в процедурите по оборудване на училищата с компютри и свързването им с Интернет.

Друг проблем, който подчертаха от БАИТ е, че няма нито една българска фирма, която би могла да отговори на условията, записани в тръжната документация. Според експертите обаче почти няма търгове, спечелени от чужди фирми, които са довели до желания от възложителя резултат. Ето защо от БАИТ се обявиха за спиране на търга и провеждането му отново. Според браншовиците една българска фирма би била много по-успешен изпълнител на този проект, защото познава състоянието на българския бизнес.

От БАИТ апелираха и за спешни промени в Закона за обществените поръчки, който според тях, бива изменян под диктовката на организираната престъпност. От асоциацията дадоха пример, че когато е приет законът през 1999 г., в него е записано, че поне три фирми трябва да участват в търг, докато в момента може това да бъде само една фирма. По този начин тръжната документация се изготвя с толкова специфични изисквания, че предварително е известно коя ще бъде фирмата-победител, като търгът за изпълнение на електронно правителство е типичен пример.

Според браншовиците е нужен строг контрол и при изготвянето на заданието, и при изпълнението на поръчката.

От БАИТ подчертаха, че в закона трябва да е записано, че контролът трябва да е от браншовите организации, които могат да проследят качеството на изпълнение, а не само документалното и формално осъществяване на дейност, което се прави от Сметната палата.

Другите промени, които според браншовиците са наложителни, е тръжната документация да струва колкото са разходите по нейното размножаване. Много важно, според БАИТ, е при обжалване на тръжната процедура, тя да бъде спирана. В момента това не се случва, като това е причината рязко да намалее броят на подаваните жалби срещу некоректни търгове, смятат експертите. Според тях на всички им е ясно, че от обжалването няма смисъл.

Информацията е на Агенция ФОКУС, а заглавието и подзаглавието на Портал ЕВРОПА - на нашата редакция.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.