Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-07-2006

ЕК НАПИСА ПЪРВИЯ ПРОЕКТ НА ЕСЕННИЯ МОНИТОРИНГОВ ДОКЛАД!

  • Днес приключи изготвянето на първия проект за Доклад за напредъка на България от ЕК, "обикновено тази чернова не се променяла до окончателния доклад".
  • “И оттук нататък до 7 септември единствено може да се допълва този доклад там, където е нужно”, посочи министър Кунева.

Днес е приключило изготвянето на първия проектодоклад на ЕК за подготовката на България за членство в ЕС, предаде БГНЕС, като цитира министъра по европейските въпроси Меглена Кунева.

Кунева подчерта, че обикновено рамката, която се дава с този проект не се променя до края въпреки, че окончателния доклад може да не се припокрива с междинния. Именно поради тази причина настоящия документ не се оповестява публично, каза още Кунева.

Докладът е в познатата ни форма с политически и икономически критерии и оценка за хармонизацията на законодателството. Всяка една област е с еднаква тежест, но ние знаем къде да настояваме за по-голям напредък, каза още Кунева. Тя допълни, че ЕК естествено ще следи с особено внимание червените зони, които ще дадат отговор за датата за членство на България.

Достатъчно е докладът от септември да бъде със същия език от този от 16 май, коментира още Кунева. Тя допълни, че единственото допълнително условие е ЕК да не предложи отлагане. При това положение членството ще бъде 1 януари 2007 г.

Това ще бъде и основната ни цел, подчерта Кунева. Тя допълни, че през август администрацията няма да почива и ще продължават партньорските проверки на ЕК, най-важните, от които ще са в областите земеделие и вътрешен ред.

На 5 септември ще се проведат и финалните консултации по българския принос в подготовката за членство. Според Кунева засега нещата са под контрол. Тя допълни, че до няколко часа ще бъде изпратена и информацията, за това което е свършено по петте области от сериозна загриженост. Срокът по принцип е 31 август, но Кунева иска предстоящото посещение на комисаря по правосъдие и вътрешен ред на ЕК Франко Фратини да бъде подготвена добре, допълва БГНЕС.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.