Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-08-2006

ВАСИЛЕВ ПОСТАВИ ОТЛИЧНА ОЦЕНКА НА МДААР

Николай Василев оцени едногодишната работа на зам.-министрите и служителите в подчиненото му Министерство на държавната администрация и административната  реформа с една единица повече, отколкото собствената си работа: както отбелязва Mediapool, министър Василев оценява работата на МДААР с отличен 5,50.

На себе си министърът постави мн. добър 4,50, тъй като имало още несвършена работа.

Като успехи Василев посочи съкращаването на администрацията.

Числеността на служителите в министерства, структури към министри, областни и общински администрации до 17 август 2006 г. е намалена с 5264 щатни бройки, отчита МДААР в прес-съобщение на своя сайт.

В самото министерство и в структурите на подчинение на министерството са съкратени 13.2% от щатната численост, се допълва в съобщението.

Министър Василев заяви, че в другите министерства този процес върви по-бавно, или се отчита увеличаване на административния апарат.

Василев отчете и проведените 23 742 обучения на служители по информационни технологии, чужди езици, етика и антикорупция.

Като проблеми министърът посочи забавянето на законопроекта за електронното управление и на конкурса за младши експерти.

Пълния текст на отчета е поместен на сайта на МДААР - можете да го видите и тук: Report_MDAAR.pdf (397.02 Kb)

Портал ЕВРОПА припомня, че именно проектът за електронно правителство предизвика най-острите критики към МДААР поради обвиненията на БАИТ и ДАИТС в начина на изготвяне на конкурса, така че да бъде спечелен от определена фирма. Тази седмица Съветът за икономическо развитие отказа да действа като арбитър в спора и заяви, че проблемът трябва да бъде решен от министър Василев.

Наред с това Портал ЕВРОПА констатира пълна прилика между обществената поръчка за за PR на електронното правителство с друга процедура по ЗОП - от 2005 г.  - на МОН, за PR на въвеждането на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в училищата. Три мощни рекламни агенции подадоха оферти за реклама на електронното правителство - "Крес", "PR&Media" и "Маг адвъртайзинг".

В междинния доклад на правителството до ЕК, изпратен на 14 юли, държавата отчита като един от успехите в борбата с корупцията именно провеждането на обучения и издаването на 20 000 CD за самообучение на държавните служители.

Статистическите данни сочат, че през 2005 г. административният апарат е нарастнал с 10%, а в същото време министър Василев обеща да снижи числеността на бюрокрацията с такъв процент. Реално обаче съкращенията в администрацията анулират единствено ръста от предишната година.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.