Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
05-09-2006

EUEXPANDS: ПРЕДПАЗНА КЛАУЗА ПО ГЛАВА "ЗЕМЕДЕЛИЕ" ЗА РУМЪНИЯ?

Букурещ е заплашен от въвеждане на предпазна клауза за земеделие, което ще доведе до 25-процентно намаляване на предвидените еврофондове за селското стопанство. Анка Боаджиу и Меглена Кунева - в Брюксел тази седмица.

Това съобщи EUexpands, като се позова на свои източници. Редуцирани с една четвърт можели да се окажат предвидените за Румъния земеделски еврофондове за периода до 2013 година, пояснили източниците. "Това може да има сериозно политическо отражение в страната", предупредили те.

Причината на Румъния да бъде задействана тази предпазна клауза, е фактът, че страната досега не е напреднала с изграждането на необходимите съоръжения за граничен ветеринарен контрол.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, авторитетният вестник Financial Times прогнозира, че България ще бъде подложена на изключително строго наблюдение и е изправена пред възможни санкции, ако не докаже, че се бори сериозно с организираната престъпност и корупцията.

Еврокомисията не планирала едногодишно отлагане нито на Румъния, нито на България, допълва EUexpands, цитирайки също Financial Times, но ще използва най-строгите условия, познати досега.

Тази седмица министърките по европейските въпроси на двете страни - Анка Боаджиу и Меглена Кунева са в Брюксел, припомня EUexpands и посочва, че вероятно българският премиер Станишев да се срещне с високопоставени представители на ЕК в Страсбург във вторник.

Четири държави-членки все още не са ратифицирали Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, предупреждава още електронното издание.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.