Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-09-2006

САРКОЗИ КРИТИКУВА ИМИГРАЦИОННАТА ПОЛИТИКА НА ИТАЛИЯ И ИСПАНИЯ

Френският вътрешен министър Никола Саркози отправи критики към политиката на Испания и Италия да легализират статута на нелегалните имигранти, съобщава EUobserver.

Вчера Саркози се срещна с Жозе Мануел Барозу малко след като председателят на ЕК разпрати писма до европейските ръководители с искане за оказване на помощ в борбата с нелегалната имиграция по южните брегове на съюза.

Френският министър подкрепи молбата на Барозу, но и отправи директни критики към Испания и Италия за политиката им.

„Ние виждаме щетите от феномена на масово узаконяване. Всяка страна, която е провела подобна операция, на следващият месец открива, че е в позиция да не контролира повече ситуацията"

„Случва се с Испания, ще се случи и с Италия", заяви той.


„Вътре в Шенгенската зона не можем да предприемаме ходове за масово узаконяване, без да се допитаме до партньорите си", заяви Саркози.

Подобни идеи застъпи и комисарят по правосъдието Франко Фратини в писмото си до френският вестник „Фигаро".

В същото време Брюксел и Париж използват кризата с имиграцията за да повдигнат отново искането за премахването на правото на национално вето по въпросите за правосъдието, криминалните дела и даването на убежище.

В момента всички страни-членки трябва да дадат единодушно одобрение в тези области, което Барозу нарича в писмото си „не много ефективно".

Саркози заяви: „Нуждаем се от европейска имиграционна политика. Защо няма такава? Защото имиграционната политика страда от поставянето си под правилата за единодушието. Това е драмата от отхвърлянето на Европейската Конституция, която откриваше начин за излизане от този проблем".

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.