Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-09-2006

ВОЛЯТА НА СОФИЯ ЗА РЕФОРМИ КОМЕНТИРА В ПОЛША КАНДИДАТЪТ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ ЮЛИАНА НИКОЛОВА

Има две изходни предпоставки, свързани с разширяването на Европейския съюз - първата е, че България и Румъния са част от петото разширяване, което ще се случи от 1 януари 2007 г., а втората предпоставка е, че шестото разширяване на ЕС също несъмнено ще стане факт.

"Въпросът за шестото разширяване е не дали, а кога и как и то ще обхване страните от Западните Балкани" - това каза директорът на Европейския институт (ЕИ) Юлиана Николова пред участниците в 16-тия Икономически форум в полския град Криница, който приключва днес.

Кандидатът за вицепрезидент на десницата Юлиана Николова бе в Полша по покана на организатора на престижното събитие - Института за източни изследвания. За първи път тази фондация отправя покана към базирания в София Европейски институт, което е висока оценка за ролята му в процесите на европейска интеграция на страната.

За да бъде успешна, политиката за европейска интеграция на всяка държава трябва да е в съзвучие с националната политика. Най-успешни са реформите тогава, когато се правят не защото ги изисква Европейският съюз, а защото държавата е узряла за тях и има нужда от тях. Само тогава националните власти стават отговорни за реформите. С други думи, ключът към успешните реформи е, те да съответстват на пътя на самата държава, подчерта още Юлиана Николова.

Тя каза още, че авторитетните участници в Икономическия форум в Полша са проявили сериозен интерес към волята за реформи на София в навечерието на есенния мониторингов доклад на ЕК за готовността на България и Румъния за присъединяване.

Юлиана Николова съобщи в Полша, че Европейският институт ще организира в София обществено обсъждане на поуките от доклада непосредствено след неговото представяне в края на септември.

Г-жа Николова, която е сред водещите наши експерти по евроинтеграция, е обсъдила в неформална обстановка с колегите си най-важните уроци, които България е научила в периода на преговорния процес.

Според подгласничката на Неделчо Беронов, България е успявала най-убедително тогава, когато се е променяла заради самата себе си, осъзнавайки необходимостта от това. Като пример Николова посочи постигнатата макроикономическа стабилност от 1997-а година.

Коментирайки ситуацията в присъединяващите се към ЕС държави, г-жа Николова отбеляза в словото си, че в тях се наблюдава криза на договорите и институциите, както и умора от прехода.

Икономическият форум в Криница се превърна в символ на стремежа на Полша да бъде припозната като значим регионален фактор в разширения Европейски съюз. Именно в Криница се осъществиха едни от първите работни контакти между полската администрация и представителите на европейските институции преди присъединяването на Полша към ЕС.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.