Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-09-2006

КОМИСИЯТА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА В НС Е ПОЛУЧИЛА 570 СИГНАЛА ЗА ЕДНА ГОДИНА

За една година в Комисията за борба с корупцията са постъпили 570 сигнала, съобщава Netinfo.

Народното събрание прие със 105 гласа "за" и трима "въздържал се" годишния доклад на комисията.

Тя се е самосезирала по 40 случая. Приключена е работата по 267 сигнала, изцяло или частично са потвърдени 53, в процес на контрол са 38. Работата продължава по 353 сигнала.

От обработените сигнали най-много - 101, са в областта на съдебната власт и 98 - в местната власт. 53 случая са свързани с органите на изпълнителната власт, 35 с градската среда, по 33 в сферите на земеделието и бизнеса.

28 са сигналите, свързани с органи на МВР, за здравеопазване са обработени 20 сигнала, за образование - 16, за данъчни органи и митници - по 12.

Четири са обработените от комисията сигнали за нарушения при усвояване на средства от европейски фондове, а два - за политически партии и политици, се посочва в доклада.

За една година комисията е взела 192 решения, организирала е шест свободни приемни за граждани. Двете тематични приемни за граждани са били по въпроси, свързани с корупционни схеми и източване на ДДС, и по проблеми на лекарствената политика.

Зам.-председателят на комисията Даут Осман (ДПС) каза при обсъждането на доклада в пленарна залата, че все още незасегната в голяма степен остава политическата корупция, корупцията при обществените поръчки и при използването на предприсъединителните фондове на ЕС.

Липсата на единна статистика за образуването и хода на корупционни дела е пречка при разглеждането на сигнали за корупция, посочи той.

Портал ЕВРОПА припомня, че именно липсата на резултати в разследването на политическата корупция и проблемите с усвояването на фондовете са едни от най-сериозните области на притеснение в доклада на ЕК от 26 септември. Именно в тези зони сме застрашени от налагането на съпътстващи мерки.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.