Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-10-2006

ГЕРМАНСКИ ПАРТИИ ИСКАТ НАЛАГАНЕТО НА ПРЕДПАЗНИ КЛАУЗИ НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ОТ 1 ЯНУАРИ 2007

Германският парламент се готви да поиска налагането на предпазни клаузи на Румъния и България веднага след присъединяването на двете страни през януари, съобщава EUobserver.

Вестник „Ханделсблат" съобщава, че мнозинството от партиите в германския парламент оказват натиск за въвеждането в действие на предпазните клаузи още от първия ден на членството на двете страни, тъй като България и Румъния не отговарят на европейските стандарти по въпросите на правосъдието.

Искането е в разрез с политиката на Европейската Комисия, която иска налагането на предпазни клаузи да стане на по-късен етап и само ако продължат да съществуват сериозни проблеми със съдебната система и борбата с корупцията.

Документ, подготвен от двете управляващи партии в Германия - консервативната (ХСС/ХДС) и социалдемократическата, както и от две от главните опозиционни сили - либералите и зелените - заявява, че „парламентът смята предпазните клаузи за необходими от началото на членството, ако недостатъците, споменати от комисията, не са преодоляни към 1 януари 2007г."

Германски депутати са съобщили на „Ханделсблат", че решението за предпазните клаузи ще бъде взето най-късно през декември на срещата на лидерите на ЕС.

EUobserver коментира, че решението на четирите германски партии ще предизвика напрежение в София и Букурещ, тъй като Германия остава една от двете европейски страни, чиито парламенти не са ратифицирали Договора за присъединяване.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.