Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-11-2006

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОЧАКВА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА СЛЕД ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Кражбите, трафикът на хора и другите престъпления могат да се увеличат, след като Румъния и България се присъединят към ЕС през януари, се казва в меморандум, подготвен от двама министри в британското правителство, получен от вестник "Сън", съобщава kafene.net.

Румънски банди вече извършват между 80% и 85% от всички престъпления, свързани с банкоматите във Великобритания, цитира вестникът предупреждението в този документ.

Като нарича двете нови страни-членки "A2" /кодово име за двете страни в Брюксел/, документът е цитиран да отбелязва: "Полицията приключи оценката на потенциалните заплахи от А2 на всички равнища на престъпна дейност в Обединеното кралство. Съществуват опасения, че свободното движение ще окуражи хора от България и Румъния да дойдат в Обединеното кралство, привлечени от дейността на организирани престъпни групи, които вече са се установили във Великобритания.

Изтеклата информация се фокусира върху ефекта от криминалната дейност, по-конкретно върху престъпността, свързана с банкоматите, уличното насилие, трафика на хора, измамите и фалшификациите, отбелязва "Сън".

Вестникът съобщава, че министърът за имиграцията Лиам Бърн и министърът за ЕС Джеф Хун са подготвили документа, който е бил показан на премиера Тони Блеър и други членове на правителството.

Говорител на кабинета на премиера отказа да коментира.

Информацията за доклада се появява, след като през миналата седмица Великобритания реши да ограничи достъпа на работници-мигранти от България и Румъния след влизането им в ЕС, което е обрат в политиката на отворени врати, възприета от правителството към останалите страни от източна Европа.
Въвеждането на мерки за контрол е в отговор на обществената загриженост, че напливът от имигранти отнема работните места на местни хора и затруднява работата на социалните служби след разширяването на ЕС на изток през 2004 година.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.