Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-11-2006

БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕГНЕ ЗАТВАРЯНЕТО НА БЛОКОВЕТЕ НА "КОЗЛОДУЙ"

"България не може да избегне затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", обяви вчера в Брюксел външният министър Ивайло Калфин, цитиран от News.bg.

Той коментира призива на британския депутат Ван Орден за гъвкаво отношение към датите за затваряне на блоковете с думите, че ЕП няма правомощия да задължава Европейската комисия.

Затваряме блокове, категоричен бе Ивайло Калфин след заседанието на външните министри от ЕС, България и Румъния. Той обаче предупреди, че НЕК вече се е оттеглила от редица търгове за доставка на електроенергия в страни от Балканите, именно заради предстоящото затваряне на блокове 3 и 4. България се е задължила с Договора за присъединяване на тази стъпка и ще я спази, заяви външният министър.

Заедно с колегите си от ЕС и Румъния Ивайло Калфин участва в заседание на комисията "Общи въпроси и външни отношения", което даде мандат на Европейската комисия да подпише споразумения с 5 балкански държави за облекчаване на визовия режим.

Очаква се по-късно през годината тези споразумения да позволят на определени категории граждани на Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина да пътуват по-лесно до страните от ЕС.

Сред най-облагодетелстваните ще бъдат ученици, студенти и учени от тези държави.

В момента обаче България вече има подписани подобни споразумения и с петте държави и ще може да ги запази. По силата на тези договорки влизащите в България сърби или македонци със служебни паспорти не се нуждаят от български визи.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.