Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-12-2006

ДО ДНИ РУМЪНИЯ ПРЕДСТАВЯ РЕФЕРЕНТНАТА РАМКА И ОПЕРАТИВНИТЕ СИ ПРОГРАМИ ПРЕД БРЮКСЕЛ

Документите, в които Букурещ определя приоритетите и механизмите, по които ще се усвояват евро-средствата, ще бъдат одобрени от Еврокомисията веднага след присъединяването.

Националната стратегическа референтна рамка (НСРР) на Румъния и седемте й секторни Оперативни програми (ОП) ще бъдат официално представени за одобрение от Европейската комисия в началото на януари, с фактическото начало на членството на Румъния в ЕС.

Това казаха специално за Портал ЕВРОПА ръководителите на Информационната служба на Министерството на публичните финанси в Букурещ Кристиан Марин и Богдан Груневичи.

НСРР е стратегическият документ, на базата на който се програмират и отпускат средства от Структурните и Кохезионния фонд за периода 2007-2013 година за съответната страна-членка.

Портал ЕВРОПА направи проучване на опита на съседна Румъния в тази сфера по съвместна инициатива с Агенция "Фокус".

От специалното звено във Финансовото ведомство в Букурещ, отговарящо за диалога с Брюксел по прилагането на структурните инструменти, уточниха пред Портал ЕВРОПА и Агенция "Фокус", че още през април на ЕК е бил предоставен за консултации с неформален характер първоначалният вариант на НСРР, както и на варианти на Оперативните програми. След коментарите и обратната връзка от Брюксел, документът е бил допълнен. Актуализираният вариант на Рамката е изпратен на съгласуване с ЕК в края на октомври.

В периода октомври - ноември в ЕК са били изпратени и актуализираните версии на част от Оперативните програми за допълнителни консултации.

"Двете версии на Националната стратегическа референтна рамка бяха публикувани в Интернет-страницата на Финансовото министерство за публично обсъждане" - отбелязаха Кристиан Марин и Богдан Груневичи.

Специално за читателите на Портал ЕВРОПА и Агенция "Фокус" от румънското Финансово министерство предоставиха втория, актуализиран вариант на документа, който може да бъде прочетен ТУК.

Оперативните програми (ОП) са шест секторни и една хоризонтална: Икономическа конкурентоспособност, Транспорт, Околна среда, Регионално развитие, Развитие на човешките ресурси, Засилване на административния капацитет и Техническа помощ (хоризонтална).

Финансовите параметри на Оперативните програми на Румъния вижте в таблицата на Портал Европа ТУК.

От приложената таблица става ясно, че най-много средства са предвидени по Оперативна програма Транспорт, следвана от Околна среда и Икономическа конкурентоспособност. Общата сума по всички фондове за оперативните програми на Румъния до 2013 година възлиза на 19 млрд. 213 млн. евро, като най-много средства се планира да се усвоят по Европейския селскостопански фонд за развитие на селските райони (ЕСФРСР). За 2007 г. - първата от фактическото членство на Румъния в ЕС - Оперативните програми предвиждат средства в размер на 1 млрд. 275 млн. евро.

Портал ЕВРОПА припомня, че на 19 юли ръководителят на Делегацията на Европейската комисия в Букурещ Джонатан Шийли обяви на пресконференция, че Румъния е успяла да стигне ниво от 92-95% капацитет за усвояване на европейски фондове. Румъния обаче е на първо място по брой разследвания на злоупотреби и отклоняване на средства от европейски фондове, предупреди Джонатан Шийли, цитирайки доклад на ОЛАФ. "Румъния е голяма страна, с много фондове, а медиите в Румъния са изключително внимателни към случаите с предполагаеми злоупотреби", подчерта през лятото Шийли.

Портал ЕВРОПА предоставя на своите читатели и българските документи: ревизиран вариант на Националната стратегическа референтна рамка, одобрен на 05.09.2006г. от Координационния съвет - ТУК, както и финансовите параметри по оперативни програми - ТУК - във версиите им, публикувани на сайта www.funds.minfin.government.bg.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.