Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-12-2006

БРЮКСЕЛ ЩЕ ОБЛЕКЧАВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ

Европейската Комисия се опитва да направи общите избори през 2009г. още „по-европейски", като предлага мерки за облекчаването на процедурата за гласуване и кандидатиране на европейците, които живеят в други страни-членки, а не в родината си, съобщава Euobserver.

Европейците, живеещи в други страни-членки показват нарастващ интерес към избирането на европейски депутати. Доклад на ЕК показва, че интересът е нараснал от 5.9% през 1999г. до 9% през 2004г. и се очаква да стигне 11.94% през 2009г.

За да увеличи допълнително участието на живеещите в чужбина Брюксел предлага отмяната на бюрократичните пречки пред избирателите като тромави проверки преди изборите за избягване на двойното гласуване, които се провеждат в родината и страната, в която живее избирателят.

Според предложението на Брюксел, което се очаква да бъде прието от страните-членки преди 2009г., ще бъде достатъчно гласоподавателите да подписват декларация, че ще гласуват само в една страна. Проверки ще се провеждат след изборите само в области, в които живеят много чужденци като испанското крайбрежие например.

Плановете предвиждат и улесняването на кандидатирането на граждани за европейски депутати в „чужда" страна от ЕС. този процес в момента е много ограничен като на изборите през 2004г. само 57 души са се кандидатирали за депутати в различни от родината си страни. Само трима от тях успяват да влязат в Европейския парламент.

Един от тях е бившият рали състезател Ари Ватанен, който се кандидатира във Франция по препоръка един от приятелите си - френският президент Жак Ширак.

Комисията смята, че тук трябва да се премахне изискването за представянето на сертификат от родината на кандидатите, посочващ че имат право да участват в изборите и имат чисто съдебно минало.

През 2009г. кандидатите просто ще трябва да подпишат заявление в този дух, което ще бъде проверявано от страните-членки.

По-сериозна пречка за плановете на Брюксел е забраната в седем европейски страни чужденци да влизат в или да учредяват политически партии. Комисията в момента провежда разследване дали Естония, Чехия, Гърция, Литва, Полша, Малта и Словения нарушават европейските закони.

Портал ЕВРОПА припомня, че при обсъждането на първо четене на закона за избор на депутати в Европейския парламент, в Народното събрание се проведе разгорещена дискусия за правото на изселниците в Турция, имащи български паспорти, да гласуват за европейски депутати.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.