Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-12-2006

Европейската комисия взе решение да отнеме частично правото на България на участие във вътрешния авиационен пазар. След проверка, извършена от Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) по-рано този месец, Комисията установи, че е налице значителен риск за това България да не е в състояние да гарантира пълно съответствие с правилата на Общността относно авиационната безопасност и вътрешния авиационен пазар. По тази причина бе извършено позоваване на предпазната клауза, предвидена в Акта за присъединяване, с което се цели гарантирането на правилното функциониране на пазара на въздушния транспорт на ЕС, както и на най-висока степен на безопасност за гражданите на ЕС.

Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия, заяви: „За нас е изключително важно да гарантираме, че всички авиационни органи изпълняват задълженията си по отношение на надзора върху безопасността, както и че всички авиокомпании, които оперират свободно в рамките на европейския пазар, са в състояние да го направят, като спазват изцяло нашите строги закони за безопасност. При сегашната ситуация ние не смятаме, че България отговаря на нужните стандарти. Разговарях с българския министър на транспорта и той ме увери, че се полагат усилия за подобряване на ситуацията. Нашите експерти ще продължат да следят българското съответствие с европейските стандарти, но аз ще препоръчам вдигане на предпазната клауза единствено когато те останат удовлетворени".

Слабостите, открити от ЕААБ, се отнасят до сериозни пропуски в административния капацитет на българските органи за гражданска авиация в областта на надзора върху безопасността по принцип и на сертифицирането на летателната годност и поддръжката на въздухоплавателните средства. Броят на служителите в органите за гражданска авиация, както и тяхната степен на обучение са недостатъчни за изпълнение на задължения им на нужното равнище.
Тези проблеми не са отскоро. ЕААБ установи значителни пропуски още по време на по-ранни проверки през 2005 г. и 2006 г. В мониторинговия си доклад от септември 2006 г. относно готовността на България и на Румъния за членство в ЕС Комисията предупреждава България, че може да бъде извършено позоваване на предпазна мярка, ако е налице недостатъчен напредък преди присъединяването.

България ще остане настрана от пълна интеграция във вътрешния авиационен пазар докато следваща проверка на ЕААБ установи, че ситуацията на безопасността в България е задоволителна. На практика това означава, че сертификатите за летателна годност и поддръжка, издадени от българските органи за гражданска авиация, няма да бъдат автоматично признавани от другите държави-членки и че българските въздушни превозвачи няма да получат неограничен достъп до маршрутите в рамките на Общността. Предпазната клауза не забранява достъпа на българските превозвачи до територията на Общността.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.