Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
11-01-2007

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТБЕЛЯЗА ВЛИЗАНЕТО НИ В ЕС


Днес Народното събрание отбеляза с тържествена сесия влизането на страната ни в ЕС. В парламента присъстват президента Георги Първанов, премиера Станишев, заместник - председателя на германския Бундестаг Петра Пау, Патриарх Максим, министри, политици и висши магистрати.

Членството на България в Европейския съюз без съмнение ще повиши политическата тежест и авторитета на страната ни в света, заяви президентът Георги Първанов, съобщава Агенция „Фокус". По думите на държавния глава от гледна точка на отношенията ни с външния свят и Европа, членството ни в съюза е най-значимото събитие в историята на България.

Президентът подчерта, че членството на България в ЕС идва след нелеки преговори и след много свършена работа от представителите на властта, на президентската институция и на обществото.

Георги Първанов изрази признателността си към българските граждани за подкрепата им в усилията за присъединяването на страната ни към ЕС.

Трябва да се направи анализ на грешките и пропуските в евроинтеграционния процес.

Трябва да продължим реформите, особено в съдебната система, за да има резултати в борбата с престъпността, посочи още в речта си президентът Георги Първанов.

Президентът подчерта, че ще разчитаме на нашите партньори от Евросъюза за справедливо решение и бърз изход от процеса срещу българските медицински сестри в Либия.

България влиза в ЕС с най-добрите традиции на етнорелигиозна толерантност, посочи още държавният глава.

Преди началото на тържествената сесия, Петра Пау, която е заместник - председател на германския Бундестаг, заяви че би желала нейното посещение да бъде прието и като израз на солидарност към сестрите ни.

От 1 януари те също са граждани на ЕС и наша обща цел трябва да е да действаме заедно срщу този неприемлив процес и да действаме да се върнат най-скоро у дома си ,заяви Пау след срещата си с председателя на парламента Георги Пирински, съобщава News.bg.

Тя припомни думите на германския канцлер Ангела Меркел от новогодишното й заявление, че само с общи усилия можем да се справим с общите предизвикателства и определи случая с българските медици в Либия като случай, който ще се окаже един вид изпитание за нашата готовност и зрялост да се справим с общите предизвикателства.

Във всички парламентарни групи в германския Бундестаг има пълно съгласие по този въупрос подчера Пау.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.