Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2007

ЗА 3 ДНИ НАШИ ТОП-ЕКСПЕРТИ ПО ЕВРО-ПРЕГОВОРИ СПОДЕЛЯТ ОПИТ СЪС 7 МАКЕДОНСКИ МИНИСТЕРСТВА

Успехите и опитът на България ще помогнат на Македония в подготовката й за влизане в Европейския съюз - е казала вчера на пресконференция в Скопие вицепремиерката на страната Габриела Коневска - Трайковска след среща с българска експертна делегация. Това отбелязва македонският правителствен сайт.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, г-жа Трайковска е поканила директорката на Европейския институт в София Юлиана Николова, придружена от най-авторитетните наши специалисти по европейска интеграция, на обмяна на опит с македонските власти.

Идеята е македонските правителствени служители да научат повече за преговорния процес от бивши министри и държавни служители от България, подготвили и провели преговорите по съответните теми.

Вчера са осъществени работни срещи с министрите на вътрешните работи, на правосъдието, на икономиката, на социалната политика, на транспорта и на земеделието. Днес делегацията ще се срещне с македонския министър на културата.

В състава й освен Юлиана Николова са и други експерти със сериозен принос в българския преговорен процес с Европейския съюз: Владимир Кисьов, Любов Панайотова, Нели Огнянова, Иван Нейков, Венцислав Върбанов, Димитър Кюмюрджиев, Надя Димитрова и Магърдич Хулиан. 

В македонската столица вчера се проведе и пресконференция по темата, към която е проявен много сериозен медиен интерес, казаха за Портал ЕВРОПА от българската делегация.

Основната тема на разговорите е била координацията в рамките на работните групи по всичките 35 преговорни глави, а така същи и съставянето на позициите на преговорните екипи. Наред с това е потърсен българският челен опит в сферата на подготовката на стратегическите документи, подготовката на преговорите, начинът на координацията. Вицепремиерът Трайковска посочи, че от особен интерес за нашите македонски съседи са "аргументацията и гъвкавостта, както и сработването с екипите на Европейската комисия".

Освен с министъра на културата, днес българската делегация ще се срещне повторно с представители на Секретариата по европейски въпроси. На тези срещи - както изтъкна Габриела Коневска - Трайковска - нашите експерти ще формулират препоръки, а така също ще се уточни динамиката на по-нататъшните стъпки за осъществяване на съвместното сътрудничество. 

Македония планира да почерпи опит и от други страни-членки на ЕС за това, как се съставя платформа за преговори със Съюза, посочи още на пресконференцията македонският вицепремиер.

В прес-съобщението на македонското правителство се цитира членът на експертната делегация Юлиана Николова - че двете страни имат сходни проблеми, т.е. решенията, които биха могли да се приложат спрямо тях, също са близки. Информационната агенция МАКФАКС цитира Юлиана Николова, която е казала: "За нас е чест да помогнем на най-близката до нас държава."

"Особено предизвикателство за нас е, че ще можем да споделим с македонската страна грешките, които сме направили, така че, ако някой ви каже, че в преговорния процес има само успехи, това ще бъде голяма лъжа" - каза още Юлиана Николова, цитирана от прес-службата на правителството в Скопие.

В отговор на репортерски въпрос във връзка с динамиката на подготовката за усвояване на предприсъединителните фондове, вицепремиерът Трайковска изтъкна, че планът за действие на Скопие отдавна е готов и вече се върви към неговото привеждане в действие.

Агенция МАКФАКС отбелязва в дописката си, че вицепремиерът Трайковска - в чийто ресор е евроинтеграцията - е изразила голямо задоволство от ползата на посещението на българския експертен екип: "България е страна със сходен на нашия път на развитие, и може да помогне на Македония при формулирането на бъдещите й позиции в преговорите с ЕС", казва Трайковска.

Агенцията обобщава, че в рамките на тридневната си визита в Македония, българската делегация провежда работни срещи с най-висшите функционери на седем македонски министерства.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.