Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-01-2007

МЕРКЕЛ ПРИТИСКА ПУТИН ЗА ЕНЕРГИЙНОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ЕС И РУСИЯ

Германският канцлер Ангела Меркел настоя руския президент Владимир Путин да приеме твърди правила за енергийния износ, които да залегнат в бъдещото партньорско споразумение между ЕС и Москва, съобщава „Дневник" по повод срещата на двамата лидери в Сочи в неделя.

В случай на прекъсване на газовите или петролните доставки Русия трябва предварително да уведоми европейските си партньори и да поиска консултации. "Комуникацията трябва да се подобри, за да се избегнат дрязгите", е заявила Меркел на домакина си в черноморския курорт. Евентуалното рамково споразумение между Брюксел и Москва трябвало да съдържа механизми за уреждане на енергийните спорове.

В първата си визита в Русия като ротационен председател на ЕС Меркел наблегна основно на енергетика, а медиите обърнаха внимание на по-острия й тон към президента Путин, отколкото в предишните им срещи. Според пратеника на "Файненшъл таймс Дойчланд" атмосферата била доста по-хладна, отколкото при някогашните задушевни разговори между Путин и Герхард Шрьодер.

За "Ханделсблат" обяснението е в последното сериозно напрежение между двете държави, след като Москва спря за три дни през януари доставките на петрол през тръбопровода "Дружба". По този повод канцлерът заяви, че в енергетиката има нужда от "благонадеждни отношения". По-рано и федералният външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова за законово гарантиране на дългосрочните енергийни връзки.

Путин обаче не пожелал да изрази становище по германските предложение. "Файненшъл таймс Дойчланд" цитира най-общото му мнение, че страната му искала да работи с купувачите на равни начала. Искаме нашите партньори да вземат предвид и нашите интереси, казал руският президент.

В същото време Путин посочил, че смята да използва добрите отношения с Берлин, за да подобри в рамките на германското председателство и връзките с останалите европейски страни, съобщава „Дневник". Все още обаче не е ясно кога и при какви условия ще бъдат възстановени официалните преговори за подписване на ново рамково споразумение между ЕС и Русия, които бяха спрени от Полша заради руското ембарго върху износа на полско месо.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.